Trump: Rusya ile Suriye’de çok iyi şeyler yapacağız!

ABD Başkanı Donald Trump, Washington’u ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u kabul etti. Trump, “çok iyi bir görüşme” olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’dan üst düzey bir yetkili ile ilk yüz yüze görüşmesini gerçekleştirdi. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington’da önce ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüştü.

Ardından Beyaz Saray’a geçen Lavrov, Trump tarafından kabul edildi. Oval Büro’da gerçekleşen görüşme ardından bir açıklama yapan Trump, “Suriye’de çok iyi şeyler yapacağımızı düşünüyorum” dedi. Bir hareketlenme olduğunu belirten Trump, “Bu çok olumlu” diye ekledi.

Trump, “Lavrov ile çok çok iyi bir görüşme yaptık” diye belirtti.

Görüşmeye ilişkin bir açıklamada da Lavrov’dan geldi. Lavrov, Trump’ın Rusya ile pragmatik ve karşılıklı olarak yararlı ilişkilerden yana olduğunu açık bir şekilde ifade ettiğini söyledi.  Lavrov, Rusya’nın Amerikan iç politikasına müdahale ettiği yönündeki suçlamaların da “kurgudan ibaret olduğunu” savundu.  

Lavrov’un ziyareti, Trump’ın FBI patronu James Comey’yi görevden almasının sonrasına denk geldi. FBI, Trump’ın çevresi ile Rusya arasında 2016’daki başkanlık seçimleri kampanyası sırasındaki olası ilişkilerini soruşturuyordu.

Lavrov’un ziyaretinin özellikle, Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir görüşme için zemin hazırlamaya yönelik olduğu belirtiliyor.

Ağustos 2013’ten bu yana Washington’a ilk ziyaretini gerçekleştiren Lavrov’un ayrıca Suriye krizine ilişkin Moskova’nın önerilerine ABD’nin desteğini aramak için geldiği ifade ediliyor.

Rusya geçtiğimiz hafta Suriye krizine ilişkin, dört bölgeyi kapsayan bir “çatışmasız alanlar” önerisinde bulunmuştu. Bu proje Kazakistan’ın Astana kentindeki müzakerelerde Moskova, Ankara ve Tahran tarafından imzalanmıştı.