Tunus açıklarında yeni bir dram: 4 göçmen can verdi, 51’i kayboldu

Tunus’ta Safakes açıklarında göçmenleri taşıyan geminin geçen hafta sonu batması ardından tümü Sahra Altı Afrikalı olmak üzere 4 göçmenin öldüğü, 51’inin kaybolduğu bildirildi.

Fransız haber ajansı AFP’ye açıklamada bulunan Safakes Mahkemesi Söszcüsü Fevzi Masmudi, “Şimdilik 4 cenaze sudan çıkarıldı, iki göçmen kurtarıldı ve 51’i kayboldu” dedi.

Kerkennah adalarının karşısında Safakes’in kuzeyindeki bir plajdan hareket eden tekne, hafta sonu battı. Hayatta kalan iki kişinin ifadelerine göre tekneden 57 göçmen bulunuyordu.

Bu trajedinin, Safakes’e 130 kilometre mesafede bulunan İtalya’nın Lampedusa adası açıklarında en az 30 göçmenin hayatını kaybettiği iki tekne batması ile ilgisinin olmadığı belirtildi.

Safakes’in kuzeyindeki plajlarda 12 cenazenin cuma ve pazar arasında bulunması ardından alanda başka gemilerin batıp batmadığı araştırılıyor. Kerkennah yakınındaki gemi batması ardından sahillere başka cenazelerin vurup vurmayacağı bilinmiyor.

Tunus’ta 1 Ocak ile 20 Temmuz arasında, çoğunluğu Sahra Altı Afrika kökenli olmak üzere 901 göçmen cenazesi sudan çıkarıldı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre 2023 yılının başından bu yana 87 bini aşkın göçmen kaçak yollarla İtalya’ya ulaştı. Bunların çoğunluğu Tunus yönünden gelirken, diğerlerinin Libya üzerinden geldikleri bildirildi.

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre Kuzey Afrika ve İtalya arasındaki orta Akdeniz, 2014 yılından bu yana 20 bini aşkın ölümle dünyanın en tehlikeli göç yolu oldu.