Tunus’ta göçmen avı

Tunus’un Safakes kentinde bir Tunuslu'nun ölümü ardından Afrikalı göçmenler kentten kovuldu.

Tunus son zamanlarda sık sık göçmen karşıtı açıklamalar ve şiddet olayları ile gündeme geliyor.

Son olarak bir Tunuslu'nun ölümü ardından göçmen karşıtı şiddet olayları yaşandı.

Pazartesi günü Safakes kentinin kuzeyinde Afrikalı göçmenler bir Tunuslu'yu bıçaklamıştı. Saldırıya ilişkin görüntüler hızlı bir şekilde bir milletvekili tarafından yayıldı.

Tarik Mehdi isimli milletvekili saldırganların “Afrikalı” olduğunu belirterek, “insanlar harekete geçmeli” çağrısında bulundu. Yetkililere göre 41 yaşındaki Tunuslu Kamerun kökenli gömenlerle yaşanan kavga sırasında öldürüldü.

Bu çağrıdan hemen sonra kentin birçok mahallesinde yüzlerce kişi gece saatlerinde sokaklara çıktı ve “kaçak” göçmenlerin tümünün derhal gönderilmesini istedi.  

Bazı göstericiler yolları kapattı ve lastikler yaktı. Sanal ağlarda yayınlanan görüntülerde Sahra Altı Afrika kökenlilere karşı şiddetli saldırılar olduğu görülüyor.  Görüntülerden birinde bir grup göçmenin, üst üste yere yatmak zorunda bırakıldıkları görülüyor. Etraflarında ise ellerinde sopalı insanlar duruyor.

Yerel grup Sayeb Trottoir’ın kaçak göç sorununa ilişkin Facebook sayfasında Safakes hastanesi acil servisinde çalışan Lazhar Neji, “İnsanlık dışı ve kanlı bir gece” ifadesini kullandı. Neji’ye göre aralarında kadın ve çocukların da olduğu 30 ile 40 arasında göçmen hastaneye kabul edildi. Neji, “Bazıları teraslardan atıldı, bazıları kılıçla saldırıya uğradı” dedi.

Göçmen sorununu takip eden Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu ile 20’yi aşkın Tunuslu ve uluslararası sivil toplum örgütü ortak bir açıklama ile Tunus güvenlik güçlerinin saldı günü 100 kişilik göçmen ve mülteci grubunu Safakes bölgesinden Libya sınırına doğru götürdüğünü bildirdi. Bazılarının dövüldüğü ve kötü muameleye maruz kaldığını belirten sivil toplum örgütleri, yaşanan olaylara ilişkin yetkililerden açıklama ve acilen müdahale istedi.

Göçmenler ile Tunus sakinleri arasındaki gerilim özellikle Cumhurbaşkanı Kais Said’in şubat ayında göçmenleri hedef alan açıklamaları ile tırmandı. Kaçak göçe tepki gösteren Said, göçmenlerin ülke için demografik değişim tehdidi oluşturduğunu belirtti.

Said Salı günü yaptığı yeni bir açıklamada Tunus’un Avrupa’ya doğru transit ülke veya bası Afrika ülkelerinin vatandaşları için yeniden yerleşim toprağı olmasını kabul etmeyeceklerini ifade etti.