Turizm çatışmaların olduğu yoksul ülkelerde geri kalıyor

UNWTO tarafından yayınlanan 2015 Turizm Raporu’na göre, dünya genelinde turist sayısı 50 milyonluk artışla 1 milyar 181 milyona kadar yükseldi.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından yayınlanan 2015 Turizm Raporu’na göre, dünya genelinde turist sayısı 50 milyonluk artışla 1 milyar 181 milyona kadar yükseldi. Yıl boyunca en az bir geceliğine başka bir ülkeye gidenlerin turist olarak sayıldığı rapora göre, 2010 yılından bu yana turist sayısının arttığı ve 2015’te artış oranının yüzde 4,4 olduğu belirtildi.

Turizmdeki olumlu gelişmenin büyük oranda gelişmiş ve sanayileşmiş ülkelerde görüldüğü kaydedilen rapora göre, bu ülkelerde yüzde 5 olan artışın, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 4’te kaldığı vurgulandı. Avrupa, Kuzey Amerika ve Pasifik bölgesinde bu artışlar yüzde 5 ile ortalamanın üzerinde olurken, eksik olan verilere rağmen Afrika ülkelerine giden turist sayısının yüzde 3 azaldığı kaydedildi.

Ayrıca Ortadoğu ülkelerindeki artışın ise yüzde 3’te kaldığı bilgisi verildi. Ülkeler bazında ise, başta Tunus, Libya gibi ülkeler olmak üzere Kuzey Afrika’daki çatışmaların turizmi olumsuz etkilediği raporda yer aldı.

UNWTO Genel Sekreteri Taleb Rifai, turizmin başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere dünya ülkeleri hükümetlerince desteklenmesi gerektiğini söyledi. Rifai, bu amaçla hükümetlerin ekonomik planlamalarına turizmi daha etkin bir biçimde dahil etmelerini de istedi.

2016 yılındaki beklentilere de değinilen UNWTO raporunda, yüzde 4’lük artışın yine büyük oranda Avrupa, Kuzey Amerika ve Pasifik Asyası’nda yoğunlaşacağı dile getirildi. Raporda, bu yıl da, Afrika ve Ortadoğu’daki çatışmalardan kaynaklı güvenlik sorununun turizmi olumsuz etkileyeceği tahmini de yapıldı.