Türkiye’de Afrikalı göçmenlere karşı cadı avı

Türkiye’de özellikle Afrikalı göçmenlere yönelik cadı avı endişeleri arttırdı. Son zamanlarda Tunus gündeme gelirken, benzer uygulamaların Türkiye’de de yaşandığı bildirildi.

Mediaguinee.com sitesinde İstanbul’da yaşayan bir Gineli öğrenci ile söyleşiye yer verildi. Güvenlik gerekçesiyle adı “DCAT” olarak yazılan öğrenci, Türkiye’de başta Gineliler olmak üzere Afrikalıların maruz kaldıkları uygulamaları şöyle anlattı:

Şu anda İstanbul'da tutuklanan birçok Afrikalı, özellikle de kağıtsız (düzensiz) göçmen var. Örneğin Türkiye'nin başka şehirlerinde olup İstanbul’a tatil için giden öğrenciler. İkamet belgeniz yakalanırsa, başka kentlere gönderilir ya da göçmen kamplarına. Orada da dışarı çıkmadan 8-9 ay hapis yatıyorsunuz. Bir avukat tutsanız bile, avukatlar size 1.000 ila 1.500 dolar ödemenizi söyleyebilir ve sonrası gelmez. Ve sonunda başka bir işlem yapılmadan sınır dışı edilirsiniz”

DCAT, Afrikalılara yönelik cadı avının nasıl yaşandığını şöyle anlatıyor:

“Mesela bugün sabah kendimi bir kuaförde üç polisle karşı karşıya buldum. Otobüsleriyle gelmişlerdi ve bu otobüste elleri kelepçeli çok sayıda siyah vardı. Onlar (Siyahlar) orada bağlanmışlardı. Üzerinde "polis" yazan yelekleri olan sivil giyimli polisler vardı. Onu (yeleği) çıkardılar ve geldiler. Üçü oturma odasının önüne geldi. Orada Kongolu bir arkadaşım vardı ve polisin üzerinde "polis" yazan yeleğini çıkardığını görmüştüm. Bağırdı ve oturma odasında kapıyı kapatan bir adam vardı. Bu şekilde iki polis memuru, kimlik belgelerini (pasaport) ibraz etmek için kapıyı yüksek sesle çalmaya geldi. İnsanlara bağırıp saldırıyorlardı. Evden çıkan Kongolunun elleri bağlandı ve dövüldü. Bunun görüntüsünü bile çektiler (…) Toplu taşıma araçları ve süpermarketlerde, her yerde yaşanıyor. Epeyce Gineli tutuklu; çünkü şu anda tutuklu 5'ten fazla arkadaşım var ve 4 ay oldu. Orada her seferinde hapishaneden arıyorlar ve orada (polisler) onlara her gün kötü davranıyorlar. Ne suları ne de yiyecekleri var.”

DCAT, ikamet belgesi için minimum 6 aydan bir yıla kadar, 900 dolara kadar varan harcamalarda bulunmak gerektiğine dikkat çekiyor.