Türkiye ile müzakereler Merkel hükümetini böldü!

Türkiye ile müzakereler Merkel hükümetini böldü!

Pazar günü Berlin'de Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu ağırlayan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Ankara'nın Avrupa Birliği üyelik sürecinin hızlanması mesajı verdi. Fransa'nın blokajını kaldırdığı “bölgesel politika” faslının Haziran ayında açıklanması beklenirken, Türkiye ili müzakereler Merkel hükümetini böldü. Merkel'in partisi CDU, müzakerelerin hızlandırılmasına hala sıcak bakmıyor.

Avrupa’yı sarsan Euro krizi, Türkiye’nin kötü insan hakları ve düşünce özgürlüğü karnesi son yıllarda rafa kaldırılan Ankara'nın Avrupa Birliği süreci 2013'ün başında yeniden gündemi gelmişti. 2005 yılında başlayan üyelik maratonunda 35 müzakere başlığından sadece 13 başlık açılırken, bunlardan sadece “bilim ve araştırma” başlığı tamamlandı. Ankara son yıllarda deyim yerindeyse arpa boyu adım atmazken, Paris hükümeti Şubat ayında “bölgesel politika” faslının önündeki blokajı kaldırma sinyali verdi.

Ardından Alman Başbakan Angela Merkel Türkiye'ye yaptığı ziyarette “Kuşkularım olmasına rağmen müzakere sürecinin devam etmesini onayladım. Müzakereleri sonucu açık olarak sürdürüyoruz. Bu biraz durakladı ve ben bir parça ilerlememiz için yeni bir başlığın açılmasından yanayım” diye konuşmuştu. Hıristiyan demokrat politikacı Merkel AB üyeliği yerine yıllarca “ayrıcalıklı ortaklık” tezini savundu.

CDU: ÖZGÜRLÜKLER OLMADAN SÜREÇ BAŞLAMAMALI

Dün Berlin'e gelen Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun gündeminde AB sürecinin hızlandırılması konusu vardı. Alman mevkidaşı Guido Westerwelle ile görüşen Davutoğlu "İnşallah bir fasıl açacağız ama bir çiçekle bahar gelmiyor. Bir fasılla AB süreci tümüyle açılmıyor. Biz istiyoruz ki vizelerin serbest bırakılması, fasılların açılması ve Kıbrıs sorununun mutlaka çözülmesiyle Türk-Avrupa ilişkileri yeni bir paradigmaya taşınsın" diye konuştu.

İkilinin görüşmesinde gündeme gelen AB üyeliği Alman medyasında geniş yer alırken, Westerwelle Türkiye'nin AB'ye katılım için yürütülen müzakerelerde ilerleme sağlanması konusunda kararlı oldukları mesajını verdi. AB ve Türkiye'nin müzakereleri yeni başlıklara kısa bir süre içinde genişletmesini beklediğini söyleyen Westerwelle "Yakında yeni başlıklar üzerinde görüşmelere başlayacağımızı tahmin ediyorum" diye konuştu.

"Tagesspiegel" gazetesinin haberine göre ise Paris'in blokajını kaldırdığı “bölgesel politika” faslı Haziran ayında başlayacak. Fakat Westerwelle'nin aksine başbakan Merkel'in partisi CDU müzakere sürecinin hemen hızlandırılmasından yana değil.

"Frankfurter Allgemeinen Zeitung" gazetesine konuşan CDU/CSU Grup Başkanı Volker Kauder Türkiye'de din özgürlüğü sağlanmadan AB müzakerelerin sürdürülmemesini istedi. Federal hükümete Türkiye'deki özgürlük konusunda duyarlı olmaya çağıran Kauder "Türkiye'de din özgürlüğü olmadan yeni bir fasıl açılmamalı" dedi.

Ana muhalefet partisi SPD ise Türkiye'nin AB sürecinde inisiyatifin Paris'e kaptırılmasından rahatsız. Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)'nin eski Avrupa politikası sözcüsü Michael Roth, müzakerelerde Almanya'nın "motor güç" olmasını isteyerek "Hıristiyan demokratlar bazı süslemelerle süreci aksattı. Umarım bu sefer müzakereler ciddi ele alınır" diye konuştu.