Türkiye sığınma başvurularında Afganistan’ı geride bıraktı

Almanya’ya Temmuz ayında Türkiye’den gelen 3 bin 791 kişi iltica etti. Bu rakamla Türkiye, Taliban’ın egemen olduğu Afganistan’ı dahi geride bıraktı.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF) rakamlarına göre Temmuz ayında, Türkiye’den gelen 3 bin 791 kişi Almanya’ya sığınma başvurusunda bulundu. Türkiye’den gelenler, Suriyelilerin ardından en çok sığınma başvurusunda olan kesim oldu. Bu rakamla Türkiye, Afganistan’ı da solladı.

SIĞINMA BAŞVURULARI İKİ KAT ARTTI

2023 yılının başından bu yana Türkiyelilerin yaptığı sığınma başvuruları ise 23 binden fazla. 2022 yılının aynı dönemine göre iki kat artan sığınmacı sayısı aylara bakıldığında da olağanüstü bir artış trendi içinde.

AKP-MHP iktidarının Mayıs ayındaki seçimlerden sonra iktidarını sürdürmesi, siyasi baskılar, göçertme politikası ve ekonomik belirsizlikler Almanya’ya sığınma başvurularındaki artışın nedeni olarak gösteriliyor.

2021 yılında Türkiye’den Almanya’ya iltica edenlerin sayısı 7 bin 67’ydi. 2022 yılında ise bu rakam 23 bin 938 oldu. 2023 yılının henüz ilk yedi ayı geride kalmasına rağmen 2022 yılının tümüne yakın oranda sığınma başvuruları rakamına ulaşıldı.

Sığınma başvurularındaki keskin artışa rağmen Almanya’nın sığınma hakkı tanıma oranı ise halen çok düşük. BAMF, başvuruların sadece yüzde 15’ine olumlu cevap verildiğini bildiriyor. 2022 yılında ise bu oran yüzde 27,8’di.