Ukrayna, Avrupa ile Rusya arasında bölündü

Ukrayna, Avrupa ile Rusya arasında bölündü

Ukraynalılar,  hükümetin muhalefet lideri ve eski Başbakan Yulia Timoşenko’yu serbest bırakmaması ve AB ile serbest ticaret anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesi protesto ediyor. AB, Ukrayna’nın Rusya’nın baskıları sonucu ortaklık anlaşmasını imzalamadığı görüşünde.

Hapisteki eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun çağrısı ile 2004 yılındaki Turuncu Devrim’in merkezi konumundaki Bağımsızlık Meydanı’nda toplanan kalabalık da, hükümetin aldığı kararı protesto ediyor.

Protestoların devam etmesi beklenirken, muhalif gruplar Pazar günü için daha büyük gösterilere hazırlanıyor.

EKONOMİK BASKILAR

Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşması imzalamak üzereyken, vazgeçerek Moskova ile daha fazla yakınlaşmakta karar kılan Ukrayna yönetiminin tutumu Avrupa yanlılarının sert tepkisine yol açtı.

AB ise, ortaklık anlaşmasının imzalanması için tutuklu eski Başbakanı Yulia Timoşenko'nun başka ülkede tedavisine izin verilmesini şart koşuyordu.

Ekonomik zaruretler karşısında başka çareleri olmadığını söyleyen Ukrayna hükümet yetkilileri, tercihlerini Moskova'dan yana kullanmalarının "sadece ekonomik nedenlere dayandığını" belirtiyor.

AB sözcüsü ise, Ukrayna'nın geleceğinin AB ile yakın ilişkiler geliştirmesine bağlı olduğuna inandıklarını ve ortaklık anlaşmasının Ukrayna'nın modernleşme ve reform gayretlerini destekleyeceğini de söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, AB’nin tutumunu, Ukrayna’yı baskı altına almak biçiminde yorumladı. Avrupalıların “Ukrayna'yı tehdit ettiğini” ve gösterilerin AB destekçileri tarafından finanse edildiği yönünde duyumlar aldığını öne süren Putin, "Bu baskıdır, gözdağıdır" şeklinde konuştu.

BİNLERCE KİŞİ PROTESTOLARDA

Bu arada Kiev yönetiminin tercihini Rusya'dan yana kullanması binlerce kişi tarafından protesto edildi. Muhalefet liderlerinden, Udar Partisi'nin Genel Başkanı Vitali Kliçko “Ukrayna Avrupa'ya aittir ve demokratik bir devlet olacaktır, hep birlikte bu hükümeti değiştirebiliriz” dedi.

Muhalif milletvekilleri pankartlar, bayraklar ve mumlarla kararı protesto ederken, Başbakan Mikolay Azarov’un açıklama yaptığı dakikalarda ise sert tartışmalar yaşandı.

Ajans haberlerine göre, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Viyana'ya yaptığı ziyaret sırasında AB'nin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını ve gerçekleri doğru tahmin edemediğini söyledi.

Ülkesinin Avrupa perspektifini gözden çıkarmadığını belirten Yanukoviç, eski hükümet başkanı Yulya Timoşenko'nun serbest bırakılması için Batı'nın baskı yapmasına sert tepki göstermişti.