Ukrayna Başbakanı eylemleri 'darbe'ye benzetti

Ukrayna Başbakanı eylemleri 'darbe'ye benzetti

Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, Avrupa Birliği (AB) büyükelçileri ile gerçekleştirdiği bir toplantıda, ülkesindeki protesto gösterilerinin bir devlet darbesine benzediğini söyledi.

Kiev'de hükümet binasının kuşatıldığı eylem devam ederken, Başbakan Azarov AB ülkelerinin büyükelçileri ile bir araya geldi. Azarov, "Yaşananlar bir darbenin tüm belirtilerini taşıyor. Çok ciddi bir şey. Sabır gösteriyoruz, ama oraklarımızın her şeyi yapabileceklerini düşünmelerini istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Eylemlerin kontrolden çıktığını ve organizatörlerinin hükümeti devirmek için illegal yöntemleri kullandığını söyleyen Başbakan Azarov, "Bu eylemlere katılan siyasetçiler, durumu radikalleştirdi" diyerek, durumun kontrolsüz hale geldiğini ifade etti.

"İllegal yöntemler kullanıldı" diyen Azarov, hükümet organlarının ele geçirilmesi için insanların harekete geçirildiğini belirtirken, "Parlamentoya hücum etmek için bir planın hazırlanmakta olduğunu biliyoruz" dedi ancak detay vermedi.

Büyükelçilere seslenen Azarov, "Muhalifleri güvenlik güçleri temsilcilerine yönelik şiddete başvurmamaya, ültimatom dilinden vazgeçmeye ve görüşme masasına gelmeye çağırmak için elinizden gelen her şeyi yapın" dedi.

Hükümetin Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını imzalamayı reddetmesi ardından, Avrupa yanlısı olarak ifade edilen muhalifler hükümeti istifaya zorlamak için bugün hükümet binasını kuşatmaya aldı.

Pazar günü ise kent merkezindeki Kiev Belediyesi ve Sendikalar Evi eylemciler tarafından işgal edilmişti. 100 bini aşkın kişinin katıldığı eylemlerde yaşanan çatışmalar sırasında çok sayıda kişi yaralanmıştı.