Ukrayna’da krizden çıkılamıyor

Ukrayna’da bağımsızlık yanlısı Rus gruplar ile ordu arasındaki ateşkese rağmen çatışmaların devam etmesi ve Rusya’nın bölgeye askeri güç gönderdiği iddiaları gündemde.

Ukrayna’da bağımsızlık yanlısı Rus gruplar ile ordu arasındaki ateşkese rağmen çatışmaların devam etmesi ve Rusya’nın bölgeye askeri güç gönderdiği iddiaları gündemde. ABD ise, Rusya’nın bölgede oynadığı role karşılık yeni yaptırımların gündemde olduğunu duyurdu.

Ukrayna’da geçtiğimiz Pazar gününden itibaren geçerli olan ateşkes birçok bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle bitmek üzere. Bağımsızlık yanlısı Rus grupların Debaltseve kentini ele geçirmeleri ardından şimdi de Mariupul kentinde ciddi askeri hareketlilik olduğu bildiriliyor. Ukrayna, bölgede Rus askeri birliklerinin de bulunduğunu savunuyor.

ABD: YENİ YAPTIRIMLAR RUS EKONOMİSİ İÇİN AĞIR SONUÇLAR DOĞURACAK

Öte yandan, Minsk2 Anlaşması’na rağmen çatışmaların devam etmesi, Batı ile Rusya arasındaki gerilimi de tırmandırıyor. Dün İngiltere’nin başkenti Londra’da meslektaşı Philip Hammond ile bir araya gelen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlarda anlaştıklarını duyurdu.

ABD, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinin Rusya’ya yönelik yaptırımları görüştüklerini kaydeden Kerry, Başkan Barack Obama’nın da Ukrayna ordusuna askeri destek ile Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin önlemleri incelediğini belirtti.

Kerry, Rusya’ya yönelik devreye konulacak yaptırımların Rus ekonomisi için ağır sonuçlar doğuracağının da altını çizdi.

 

KARŞILIKLI ESİR DEĞİŞİMİ YAPILDI

 

Ukrayna’nın doğusunda son bir ayda Rus militanların askeri olarak üstün gelmeleri nedeniyle Ukrayna ordusu büyük kayıplar vermişti. Resmi rakamlara göre 1 aylık çatışmalarda 179 Ukrayna askeri yaşamını yitirirken, 90’a yakın asker de halen kayıp.

 

Son olarak Minsk2 Anlaşması kapsamında uzlaşılan ateşkesin yürürlüğe girdiği geçtiğimiz Pazar gününden sonra Donetsk ve Luhansk kentlerinin bağlantı noktası olan Debaltseve kentindeki çatışmalar şiddetlenmişti. Kentte kuşatma altında olan binlerce Ukrayna askerinden 2 bin 500 kadarı Çarşamba günü geri çekilmeyi başarırken, 20 kadarı da çekilme esnasında hayatını kaybetmişti.

 

Çatışmalar nedeniyle ateşkes ve bir bütün olarak Minsk 2 Anlaşması’nın tümü tehlikeye girerken, anlaşmanın bazı maddeleri ise uygulanmaya başladı. Bu kapsamda, 139 Ukrayna askeri ile 52 Rus militan karşılıklı esir değişimi maddesi uyarınca serbest bırakıldı. Esir değişimi çatışmaların halen sürdüğü doğu bölgesinde gerçekleştirildi.