Ukrayna’da muhalefet devlet binalarını ablukaya aldı

Ukrayna’da muhalefet devlet binalarını ablukaya aldı

Ukrayna’da gösteriler artarak devam ediyor.  Muhalefet başkent merkezindeki hükümet binalarını ablukaya aldı. Protestocular özellikle cumhurbaşkanlığı idaresi yakınlarına çadırlar yerleştirdiler. 

Pazar günü gerçekleşen ve yüzbinlerce kişinin katıldığı gösterilerden sonra bugün hükümet binalarının ablukaya alındığı bildirildi.

Kiev’in sembollerinden biri olan ve UNESCO dünya mirasları listesine giren Lenin heykeli milliyetçilerin saldırısına uğrarken, heykel göstericiler tarafından tahrip edildi. Radikal milliyetçi parti üyeleri granit heykelin üzerine halatlar geçirerek önce yerinden söktüler, daha sonra balyoz ile parçalara ayırdılar. 

Hapisteki eski Başbakan Yuliya Timoşenko’nun Anavatan Partisi, hükümetin 48 saat içinde istifa etmemesi halinde Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in rezidansını da abluka altına alma tehdidi savurdu. 

Avrupa entegrasyonu karşıtları da eylemlerini sürdürüyorlar. Onlar Kiev’de parlamento binası önünde toplanırken, Yanukoviç yanlıları Harkov, Donetsk ve Odessa’da gösteriler düzenliyor.

8 Atalık günü Ukrayna muhalefeti cumburbaşkanını istifası ve Avrupa'ya yakınlaşma talebiyle bügüne kadar ki en kitlesel eylemlere çağırmıştı.  "Bir milyonun yürüyüşü"ne ilişkin katılım oranına ilişkin net bir rakam yok. AFP muhabirlerine göre 250 bin ila 300 bin arasında muhalif Independance Meydanı'nda (aynı zamanda Maidan olarak adlandırılıyor) toplandı. Ancak organizatörler yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığını söylerken, polise göre muhaliflerin gösterisine 60 bin, Yanukoviç yanlısı gösteriye ise 15 bin kişi katıldı.