Ukrayna’da ne ateşkes ne de Minsk 2 uygulanıyor

Ukrayna’nın doğusundaki ateşkesin ikinci günü de yine çatışmalarla geçti.

Ukrayna’nın doğusundaki ateşkesin ikinci günü de yine çatışmalarla geçti. Stratejik önemdeki Debaltseve kentinde kuşatma altındaki Ukrayna askerleri geri çekilmeyi reddederken, çatışmalar nedeniyle Minsk 2 anlaşmasında yer alan hükümler şimdiden uygulanamaz hale geldi.

Ülkenin doğusunu elinde bulunduran bağımsızlık yanlısı Rus silahlı güçleri ile Ukrayna ordusu arasında Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece ilan edilen ateşkes şimdiye dek onlarca kez ihlal edildi. Ukrayna yönetimi ve Rus gruplar karşılıklı olarak birbirlerini suçlarken, şimdiye kadarki çatışmalarda birçok Ukrayna yaşamını yitirdi.

Ateşkesi zora sokan çatışmalar Debaltseve kentinde yoğunlaşırken, aynı bölgedeki Shirokine kentinde son iki günde en az 5 Ukrayna askerinin öldürüldüğü bildiriliyor.

Çatışmalar nedeniyle Almanya, Fransa ve Rusya’nın da katıldığı Minsk 2 barış görüşmelerinde alınan ‘ağır silahların geri çekilmesi’ maddesinin uygulanması da mümkün görünmüyor. Özellikle Ukrayna ordusu, Debaltseve kentinde kuşatma tehdidi altındaki 7 bin askerini gerekçe göstererek, ağır silahların iki gücün arasındaki sınır hattından çekilmesinin ‘mümkün olmadığını’ duyurdu.

Rusya yanlısı gruplar da, çatışmalar nedeniyle ağır silahlarını geri çekmeyeceklerini beyan etmişlerdi. 

Ukrayna ile Rus gruplar arasındaki görüşmelere ek olarak Rusya’nın da dahil olduğu müzakerelerde yer alan Almanya ve Fransa ise, ateşkesin uygulanmasını denetlemek amacıyla Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) görevlilerinin bölgeye girişlerine izin verilmesi çağrısı yaptılar. Konuyla ilgili Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Fransa, Almanya ve Ukrayna liderlerinin yaptıkları telefon görüşmesinde, çatışmalardan dolayı ‘endişeli’ olunduğu da kaydedildi.

Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan açıklamada da, ateşkese rağmen birçok noktadaki çatışmaların devam etmesinden duyulan ‘endişe’ dile getirildi. AB, çatışmaların derhal durdurulması çağrısı da yaptı.