Ukrayna’da Noel ve yılbaşı ateşkesi

Ukrayna’da merkezi hükümete bağlı birlikler ile bağımsızlık yanlısı Rus gruplar arasında oldukça kırılgan olan ateşkesin, Noel ve yılbaşı dolayısıyla bozulmaması için uzlaşıya varıldı.

Ukrayna’da merkezi hükümete bağlı birlikler ile bağımsızlık yanlısı Rus gruplar arasında oldukça kırılgan olan ateşkesin, noel ve yılbaşı dolayısıyla bozulmaması için uzlaşıya varıldı.

Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun müzakerelerden sorumlu temsilcisinin danışmanı Darka Olifer, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, Belarus’un başkenti Minsk’te uzlaşma sağlandığını duyurdu. Rus gruplarla yapılan görüşmelerde ‘yeni yıl ateşkesi’ için anlaşıldığını kaydeden Olifer, ‘şartsız ve komple’ olarak belirttiği ateşkesin dün gece yarısından itibaren başlayacağını belirtti.

Ukraynalı danışman, ateşkesin Rusların ağırlıkta olduğu ve çatışmaların aralıklarla yaşandığı Donetsk ve Luhansk’taki halkın ‘Noel ve yılbaşı tatillerini barışçıl şekilde geçirmeleri’ için sağlandığını vurguladı.

Ülkenin doğusunda Rusların çoğunluğu oluşturduğu Donetsk ve Luhask bölgelerindeki çatışmalar Nisan 2014’ten bu yana ateşkeslere rağmen devam ediyor. Son olarak Eylül ayında Minsk’te varılan uzlaşmayla ateşkes ilan edilmiş, ancak bu ateşkes birçok kereler ihlal edilmişti.

Son olarak geçtiğimiz hafta bazı şiddet olayları yaşanmıştı. Bölgedeki ateşkes kapsamında Rus militanların elinde olan bölgeler ile Ukrayna ordusunun hakim olduğu alanlar arasında 30 kilometrelik bir tampon bölge oluşturulmuştu.