Ukrayna’da tansiyon düşmüyor

Ukrayna’da tansiyon düşmüyor

Ukrayna’nın doğusunda Eylül ayında ilan edilen ateşkese rağmen ordu ile bağımsızlık yanlısı Rus gruplar arasındaki tansiyon yükselmeye devam ediyor. Evvelki gün birçok sivilin yaşamını yitirmesine yol açan Ukrayna saldırısının yol açtığı gerginliğe rağmen, dün Berlin’de yapılan görüşmelerde ağır silahların geri çekilmesi konusunda uzlaşıldığı duyuruldu.

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerini içeren Donbass bölgesindeki çatışmaların bitirilmesine yönelik umutlar yine darbe aldı. Evvelki gece ordu tarafından yapılan bombardımanda en az 5 sivil yaşamını yitirirken, 29’u da yaralanmıştı.

Ukrayna ordusunun topçu birlikleriyle düzenlediği saldırılar nedeniyle karşılıklı çatışmalar son ayların en tehlikeli boyutuna ulaşmıştı.

Donetsk ve Lugansk’ta ‘Halk Cumhuriyeti’ adı altında bağımsızlıklarını ilan eden Ruslar ile Ukrayna hükümeti arasında arabuluculuk girişimleri de devam etti. Dün akşam Almanya’nın başkenti Berlin’de Fransa, Rusya, Ukrayna ve Almanya dışişleri bakanlarının katıldığı 3 saatlik görüşmeden sonra olumlu bazı açıklamalar geldi.

Görüşmelere ilişkin açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya ve Ukrayna’nın doğu bölgelerindeki ağır silahların geri çekilmesi konusunda anlaştığını duyurdu. Steinmeier, silahları geri çekme işleminin Eylül ayında üzerinde uzlaşılan sınır hattı dikkate alınarak yapılacağını söyledi.

Görüşmelerde ‘gözle görülür ilerlemeler’ kaydedildiğini belirten Steinmeier, sorunun çözümüne yönelik kesin bir sonuçtan bahsetmek için erken olduğunun da altını çizdi.

Ukrayna’nın doğusunda Mart ayında başlayan çatışmalar sonrasında Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti adı altında iki bağımsız bölge ilan edilmişti. Rusça konuşanların ağırlıklı olduğu bu bölgelerdeki çatışmalarda şimdiye kadar 5 bine yakın kişi yaşamını yitirdi.

Çatışmaların durdurulması ve sorunun nihai çözümü için uluslararası çabalar devam ederken, dün Ukrayna’nın aşırı milliyetçi Başbakanı Arseni Yatsenyuk’tan kışkırtıcı bir açıklama gelmişti. Yatsenyuk, ordunun mevcudunun 250 bine, çatışmaların ateşkese rağmen devam ettiği Donbass bölgesindeki asker sayısının ise 68 bine çıkarılmasını istediğini söylemişti.