Ukrayna’da yeni çatışmalar

Ukrayna’da yeni çatışmalar

Ukrayna polisi, sabahın ilk saatlerinden itibaren Bağımsızlık Meydanı'na boşaltmak için harekete geçti. Muhalifler tarafından ele geçirilen Kiev Büyükşehir Belediye binasına giren özel polis birlikleri, eylemciler tarafından çıkarıldı. İçişleri Bakanı genel bir operasyon gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Muhaliflere göre yüzlerce polis belediye binası önüne geldi. Kiev Büyükşehir Belediye binasına girenlerin alana gönderilen güvenlik güçleri olduğu bildiriliyor.  Birlikleri getiren otobüsler binaya girişi kapatırken,  muhalefet yanlılarının otobüsleri kuşatmaya başladı. Polislerin cop kullandığı müdahale sırasında yaşanan çatışmalar ardından bugün sabah saatlerinde, polislerin çekilmek zorunda kaldığı yönünde bilgiler geldi. Kuşatma altına alınan otobüslerin belediye binası önünden çekildiği öğrenildi.

İÇİŞLERİ BAKANI: MEYDANA OPERASYON OLMAYACAK

İçişleri bakanı Vitali Zakharşenko, polisin eylemcilere karşı genel bir operasyon düzenlemeyeceğini söyleyerek, "Herkesin sakin olmasını istiyorum" dedi. Bakan, "Meydana karşı operasyon olmayacak. Hiç kimse barışçıl gösteri hakkını ihlal etmeyecek, ama diğer vatandaşların haklarını hesaba katınız" dedi.

Daha öncesinde Berkut özel birliği görevlileri ve ordu askerleri Kiev’de İnstitutskaya caddesi tarafındaki Bağımsızlık Meydanı’ndaki kordonu kaldırmıştı. Gece yarısından sonra Bağımsızlık Meydanı’na üç koldan giren polis, göstericilerin kurduğu barikatların bir kısmını kaldırdı.

Gece yapılan müdahalede protestocular ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktı. Ukrayna medyası olaylarda her iki taraftan yaralananlar olduğunu ve meydana çok sayıda ambulans sevk edildiğini duyurdu.

Bu son polis müdahalesi, Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç arasında Salı günü yapılan görüşmenin ardından gerçekleşti. Ayrıca Ukrayna için diplomatik girişimler hızlanıyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton Kiev’de temaslarından Yanukoviç'le üç saat süren bir görüşme yaptı. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Rusya'nın başkenti Moskova'da, yetkililerle bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Yanukoviç ise Ukrayna’daki siyasi krizden çıkış yolu bulmak için ülkenin üç eski devlet başkanı ile bir araya geldi. Buluşmaya katılan eski devlet başkanlarından Viktor Yuçşenko’nun sözcüsü bir gazeteye yaptığı açıklamada "buluşmanın, hükümet ve muhalefet temsilcilerinin ortak bir masaya oturması yönünde ilk adım olduğunu" belirtti.

Buluşmada AB ile Ortaklık Anlaşması’nın askıya alınmasını savunan Devlet Başkanı Yanukoviç, anlaşmanın Ukrayna’daki önemli tarım sektörüne zarar vereceğini belirterek Avrupa politikasından geri dönülmeyeceğini vurguladı.