Ukrayna’daki çatışmalar 9 bin kişinin yaşamına mal oldu

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından yayınlanan rapora göre, Ukrayna’da Nisan 2014’den bu yana yaşanan çatışmalarda 9 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi.

Çatışmalarda siviller, Ukrayna ordu ve polis mensupları ile bağımsızlık yanlısı Rus grupların üyeleri de dahil olmak üzere 9 bin 98 kişi hayatını kaybederken, 20 bin 732 kişi de yaralandı.

Nisan 2014’den 15 Kasım 2015’e kadar olan süreye dair raporda, son üç aylık dönemde bin 200 kişinin daha öldüğünün tespit edildiği belirtildi. Ancak bu artışın daha ziyade sonradan yapılan tespitlerin eklenmesi sonucu oluştuğu kaydedildi.

Ukrayna’da Kasım 2013’te batılı ülkelerin de desteklediği protesto gösterileri sonucu dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç görevinden alınmış ve Şubat 2014’de ülkeyi terk etmişti. Ülkede milliyetçi ve faşizan grupların hakimiyetinin sağlanmasına karşı harekete geçen Kırım, Donetsk ve Lugansk bölgesinde Ruslar bağımsızlık ilan etmişlerdi.

Kırım, Rusya tarafından ilhak edilirken, Donetsk ve Lugansk bölgelerinin önemli bir kısmı kendilerine ‘halk cumhuriyeti’ adını veren grupların hakimiyetinde bulunuyor.