Ukrayna’daki gerginlik artıyor

Ukrayna’daki gerginlik artıyor

Ukrayna’da Devlet Başkanı Victor Yanukoviç‘in AB ile ortaklık ve ticaret anlaşmasını imzalamayı reddetmesi ardından başlayan protestolar devam ediyor.

Başkent Kiev’de binlerce kişi, Bağımsızlık Meydanı’nda eylemdeydi.

Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin geliştirilmesini isteyen grupların bazıları sembolik bir insan zinciri oluştururken, kararı eleştiren göstericilerle polis arasında çatışmalar yaşandı.

Kiev polisi Bağımsızlık Meydanı’nda yaşanan bir dizi çatışma ve olaydan dolayı meydanın boşaltılmasına karar verildiğini açıkladı.  Açıklamadan sonra Bağımsızlık Meydanı’nda çatışmalar yaşandığı ve çok sayıda yaralının olduğu öğrenildi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı ise, meydanın boşaltılması sırasında eylemcilerin polise havai fişekler ve taşlarla saldırdığı, polis otobüsüne zarar verdiğini öne sürdü.

Ülkenin doğu bölgelerinden gelen kesim ise hükümetin polikitalarını desteklemek için eylemdeydi.

‘UKRAYNALILARDAN NEDEN AB’Lİ OLAMIYORUZ TEPKİ’

AB Doğu Ortaklığı zirvesinde Moldova ve Gürcistan ile anlaşmaya varılırken, Ukrayna ile bir anlaşma sağlanamadı.

AB, Moldova ve Gürcistan ile gelecek yıl bir ortaklık ve serbest ticaret anlaşması imzalanması konusunda görüş birliğine vardı. Ülkelerin sunulan şartları yerine getirmesiyle, gelecek yıl Ortaklık Anlaşması'nın imzalanması hedefleniyor.

Ukrayna için de aynı hedef belirlenmişti. Ancak Ukrayna'nın şartları yerine getirmeyip, anlaşmayı imzalamayı askıya aldığını açıklaması üzerine zirvede anlaşmaya imza atılamadı.

Avrupa liderleri Ukrayna’nın tutumunun Rusya’nın baskılarından kaynaklandığını düşünüyor.

AB Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, iki günlük zirvenin ardından yaptığı konuşmada , "Dış baskılara prim vermeyeceğiz, özellikle Rusya'nınkilere. İkili bir anlaşmada üçüncü bir ülkenin veto ihtimali ile ilgili koşul konmasını kabul edemeyiz. Bu, uluslararası hukuk ilkelerine aykırıdır" dedi.

AB liderleri yaptıkları açıklamada Moskova'nın Ukrayna'ya anlaşmayı imzalamaması yolundaki baskıyı şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise AB'yi şantaj yapmakla suçladı.

‘AVRUPA UKRAYNA’DA İÇ SAVAŞ ORGANİZE EDİYOR’

Ukrayna Bölgeler Partisi Milletvekili Oleg Tsarev ise Avrupa’nın Ukrayna’da iç savaş yaratmak istediğini söyledi. Donetsk şehrinde bir sivil toplumtoplum örgütü olan Volya ile iletişime geçtiğini söyleyen Tsarev, “Volya, ABD Büyükelçiliği’nin Ukrayna’da iç savaş organize ettiğine dair inandırıcı deliller sundu. ABD’nin stajyerleri Tunus ve Libya’da olduğu gibi, yıkıcı eylemlerde yer alıyor. Kitlesel kargaşa, provokasyon ve protesto gösterileri için kendi gibi düşünenleri kiralıyorlar” dedi.