Ukrayna’dan Donetsk ve Luhansk bölgelerine ‘özel statü’

Ukrayna’dan Donetsk ve Luhansk bölgelerine ‘özel statü’

Ukrayna Parlamentosu, Rusya yanlılarının kontrolündeki Donetsk ve Luhansk bölgelerine ‘özel statü’ tanınmasını onayladı.

Cumhurbaşkanı Petro Prosjenko’nun ‘barış planı’ kapsamında kabul edilen yasa tasarısına göre, Donetsk ve Luhansk bölgeleri önümüzdeki 3 yıl için ‘özel statü’ kapsamında kendi kendini yönetecek. Bir çeşit özerkliğin kabulü anlamına gelen yasaya göre iki bölge kendi polis gücü ile yargı sistemine sahip olacak, Rusya ile ilişkilerini geliştirebilecek.

Ancak her iki bölgenin söz konusu haklardan yararlanması Ukrayna’dan ayrılmamaları şartına bağlandı.

Ayrıca merkez yönetime karşı mücadele edenler için genel aftan yararlanma hakkı getirildi. Söz konusu af yasasından çatışma sürecinde ağır suçlar işlemiş kişiler yararlanamayacak.

Cumhurbaşkanı Porosjenko, dün parlamentoda yaptığı konuşmada yasayı, “bizim için barıştan daha önemli bir şey yoktur” sözleriyle savunmuştu.

Rusya yanlısı muhalifler özel statüye temkinli yaklaşırken, batı ülkelerinin de ‘ileri düzeyde tavizler’ verilmesine tepki göstermeleri bekleniyor.

AB İLE ORTAKLIK ANLAŞMASI DA ONAYLANDI

Bu arada, Ukrayna Parlamentosu, ülkeyi iç savaşın eşiğine getiren AB ortaklık anlaşmasını da onayladı.

Avrupa Parlamentosu ile eşzamanlı oturumda onaylanan ortaklık anlaşması için Cumhurbaşkanı Poroşenko, ‘tarihi adım’ değerlendirmesinde bulundu.

Ancak anlaşmanın serbest ticarete ilişkin maddesi 2016'ya kadar uygulanmayacak. Siyasi yorumcular bunun Rusya’nın baskıları sonucu olduğu görüşünde.

Ukrayna krizi, eski Sovyet cumhuriyetini Rusya'nın etki alanından uzaklaştırarak Avrupa'ya yaklaştıran AB ortaklık anlaşması girişimiyle patlak vermişti.

Eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç AB ile ortaklık anlaşmasını imzalamaması ardından batı yanlıları sokağa dökülmüş, yaşanan şiddet olayları sonucunda Yanukoviç yönetimi devrilmişti. Yanukoviç yönetiminin devrilmesi ülkenin doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayaklanmaya yol açmış, iki bölge özerklik ilanında bulunmuştu.

Olaylarda bugüne kadar 3000 kadar kişinin öldüğü belirtiliyor.