Ukrayna Kırım için ‘diplomasi atağına’ geçecek

Ukrayna, Rusya’nın Mart 2014’te ilhak ettiği Kırım Yarımadası’nı geri alabilmek için diplomasi atağına geçeceğini duyurdu.

Ukrayna, Rusya’nın Mart 2014’te ilhak ettiği Kırım Yarımadası’nı geri alabilmek için diplomasi atağına geçeceğini duyurdu.

İsviçre’nin Davos kasabasındaki Dünya Ekonomi Forumu’nda konuşan Maliye Bakanı Natalya Iaresko, “Ukrayna olarak Kırım’ı kaybetmeyi kabul etmiyoruz. Bu yıl gerçek manada bir diplomatik baskı yapmaya başlayacağız” dedi.

Iaresko, Kırım’ın geri alınabilmesi için Cenevre’deki diyalogdan öteye geçmeyi planladıklrını da söyledi.

Ukrayna’daki iç savaş sırasında Kırım’da çoğunluğu oluşturan Ruslar yarımadanın kontrolünü sağlamış, Mart 2014’de ise Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Rusya’nın Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin yoğun yaptırımlarına rağmen elinde bulundurduğu Kırım’a ilişkin 2014 yılında Cenevre’de ABD ve AB gözetiminde bir süreç başlatılmıştı. Ancak Rusya, Kırım konulu yeni bir konferans düzenlenmesini kabul etmiyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise, Cenevre benzeri yeni bir konferans yapılması için çağrı yapmaya hazırlanıyor.

Ukrayna son olarak, Kırım’a elektrik sağlayan hatları devre dışı bırakmış ve yarımadanın iadesine kadar bu tutumundan vazgeçmeyeceğini duyurmuştu.