Ukrayna krizi: Ordu birlikleri Debaltseve'den çekiliyor

Ukrayna ordu birlikleri ülkenin doğusundaki stratejik öneme sahip Debaltseve kentinden geri çekiliyor.

Ukrayna ordu birlikleri ülkenin doğusundaki stratejik öneme sahip Debaltseve kentinden geri çekiliyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ülkenin birliklerinin kentten planı ve organize bir şekilde geri çekildiklerini açıkladı. Poroşenko, birliklerin yüzde 80'inin çekildiğini, kalanların da çekilmeye devam edeceğini söyledi.

Rusya Merkezli Russian Times'ın haberine göre, Donetsk ve Luhanks güçleri de cephedeki ağır silahları bugün çekmeye başladılar.

Debaltseve, ülkenin doğusunda bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Luhansk'ı birbirine bağladığı için hem Ukrayna hem bağımsızlık yanlısı güçler için kritik öneme sahip.

Pazar günü başlayan ateşkese ülkenin doğusunda büyük ölçüde uyulsa da, Donetsk güçleri Debaltseve'nin ateşkes kapsamında olmadığını, kenti zaten büyük ölçüde ele geçirdikleri için operasyonların süreceğini söylemişti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, AGİT gözlemcilerinin ve gazetecilerin şehre girilmesine izin verilmediği için Debaltseve'deki son durum tam olarak bilinmiyor.

Kiev'den dün yapılan açıklamada 300'den fazla Ukraynalı askerin kentte tutsak alındığı ve çok sayıda ölü olduğu, bildirilmişti.

Avrupa Birliği bağımsızlık yanlılarının, kentteki faaliyetlerinin yürürlükte olan ateşkesin net bir ihlali olduğunu söylerken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Debaltseve hariç hemen hemen tüm cephelerde ateşkesin sürdüğünü açıklamış ve Donetsk güçlerinin Debaltseve'de saldırılara devam etmesinin ateşkesi ihlal etmediğini çünkü Delabseve'nin birinci Minsk anlaşmasına göre Donetsk bölgesi sınırları içinde olduğunu söylemişti. ABD daha önce Rusya'yı ülkedeki ateşkesi ihlal etmekle suçlamıştı.