Ukrayna’nın Rusya ile Gümrük Birliği'ni imzaladığı iddiası

Ukrayna’nın Rusya ile Gümrük Birliği'ni imzaladığı iddiası

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in, Ukrayna’nın gelecekte Rusya ile Gümrük Birliği’ne üye olmasını öngören antlaşmayı imzaladığı iddia edildi.

The Economist Editörü Edward Lucas, Twitter hesabında Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in, bazı doğrulanmayan bilgilere göre, Ukrayna’nın gelecekte Rusya ile Gümrük Birliği’ne üye olmasını öngören antlaşmayı imzaladığını söyledi.

Lukas’ın elde ettiği bilgilere göre antlaşma gereği Ukrayna’nın Gümrük Birliği’ne yakın bir gelecekte girmesi öngörülüyor. Söz konusu tarih ise 2015 yılı.

Kremlin'den yapılan açıklamada dün gece yapılan Soçi görüşmesi ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmezken, tarafların ikili meseleleri istişare ettikleri, yakında Moskova'da yapılacak hükümetler arası görüşmelere hazırlık yapıldığı belirtilmekle yetinildi.

Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov'un hafta başında Moskova'ya gelmesi ve kriz konularının masaya yatırılması bekleniyor.

Ukrayna geçtiğimiz hafta AB ile ticaret anlaşması imzalamadığı için büyük gösterilere sahne oldu. Gösterileri milliyetçi Svoboda Partisi ile Vatan Partisi’nin öncülük etmesi kuşkulara yol açıyor.

Ülkenin Kuzeyi ve Güneyi Avrupa ile Rusya arasında bölünmüş durumda ve Gümrük Birliği Ukrayna’nın yönünün anlaşılması için önemli ipuçları sunuyor.  

Bu gelişmeler Ukrayna’daki gösterileri etkilemesi bekleniyor. Göstericiler, ülke üzerinde ekonomik yaptırım gücünü kullanan Rusya’dan yana bir politika izlemekle suçladıkları Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in istifasını istiyor.

Viktor Yanukoviç Cuma günü Soçi ziyaretinde Rus meslektaşı Vladimir Putin ile görüşmüştü.

Kiev'deki AGİT Dışişleri Bakanları toplantısına, katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Ukrayna’nın, AB ile Ortaklık Anlaşması'nı imzalamayı askıya alma kararına AB'nin aşırı tepki gösterdiğini belirterek, "Kararın ardından bazı Avrupalıların histerisiyle karşılaştık" diye konuştu.

Bu arada gösteriler halen devam ediyor. Muhalefet, hükümetle müzakere için tutuklu eylemcilerin bırakılmasını, göstericilere yönelik şiddetin cezalandırılmasını ve İçişleri Bakanı ile Başbakanın da istifasını istedi.

Muhalefet partisi Udar (Yumruk) lideri Vitaliy Kliçko, hükümetle müzakere için bunlar gerçekleştikten sonra bu krizden çıkabilmek için bir sonraki adım üzerinde tartışılabileceklerini söyledi.