Ukrayna Rusya yerine AB ile serbest ticarete geçiyor

Ukrayna ile Rusya arasındaki son ekonomik bağ da koparken, Avrupa Birliği (AB) ile yakınlaşmaya devam ediyor.

Ukrayna ile Rusya arasındaki son ekonomik bağ da koparken, Avrupa Birliği (AB) ile yakınlaşmaya devam ediyor. Rusya’nın dün Ukrayna ile serbest ticaret anlaşmasını yürürlükten kaldırmasına paralel olarak AB ile benzer bir uygulamaya gittiği duyuruldu.

Dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararname ile, Ukrayna ile serbest ticaret antlaşması 1 Ocak’tan itibaren askıya alınıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı aldığı ekonomik tedbirlerin ‘ülkesinin ekonomisine zarar vereceğini’ söyleyen Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, AB ile benzeri bir uygulamaya geçeceklerini duyurdu.

Brüksel’de Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ve Konsey Başkanı Donald Tusk ile bir araya gelen Poroşenko, 1 Ocak’tan itibaren AB ile serbest ticaret bölgesi oluşturulacağını söyledi.

Rusya ise daha önce yaptığı birçok açıklamada, AB ile serbest ticaret uygulamasıyla birlikte Ukrayna’nın ‘Avrupa ürünlerine boğulacağını’ savunuyordu.

Karşılıklı restleşmelere rağmen AB, Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmeler devam edecek. Ukrayna ve Rusya dışişleri ve ekonomi bakanları ile AB Komisyonu ticari ilişkilerden sorumlu komiseri Cecilia Malmström önümüzdeki Pazartesi günü bir araya gelecekler.