Ukraynalı göstericiler geceyi meydanlarda geçirdi

Ukraynalı göstericiler geceyi meydanlarda geçirdi

Ukrayna’da hafta sonunda 350 bin kişinin katıldığı olaylı gösterilere kıyasla dünkü hükümet karşıtı protesto eylemleri daha barışçıl bir havada geçti.

Hükümetin istifasını isteyen göstericiler resmi binalar önünde barikatlar kurdu. Bazı binaları kordon altına aldılar.

Binlerce gösterici de geceyi Bağımsızlık Meydanı’nda geçirdi. Bu arada Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı'nda yoğunlaşan gösteriler sürerken, ülkenin çeşitli kentlerinden protestocuların gösterilere katılmak amacıyla başkente hareket ettiği belirtiliyor.

Ülkenin önde gelen muhalif ismi eski boksör Vitali Kıliçko, hükümeti ‘devirme’ sözü verdi: “Ben tek başıma bir şey yapamam. Biz üçümüz de bir şeyleri değiştirmeye yeterli olmayabiliriz, fakat 10’lar; 20’ler, 30’lar, 100’ler ve 100 binlere karşı hükümet hiçbir şey yapamaz.”

Muhalefet partileri bugün parlamentoda Başbakan Nikolay Asarov hükümeti hakkında güven oylaması yapılacağını duyurdu. En az 226 milletvekilinin hükümet aleyhinde oy kullanması halinde, Asarov hükümeti güven oylamasını kaybetmiş sayılacak ve düşecek.

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov ise gösterileri  'darbe girişimi' olarak değerlendirdi. Pazartesi günü Batılı büyükelçilere konuşan Azarov, “Darbeye dair tüm işaretler var. Sabırlıyız ama ortaklarımızın, her şeye izin verildiği duygusuna kapılmamalarını istiyoruz” dedi.

Asarov, Avrupa Birliği ve ABD'ye ateşe körükle gidilmemesi çağrısında bulundu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç de, Ukrayna medyasına yaptığı açıklamada, göstericilere eylemlerini barışçıl sürdürmeleri çağrısında bulundu.

Gösterileri Ermenistan’dan değerlendiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin , “Kiev’deki eylemler, dışarıdan iyice hazırlandı. Eylemler cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelikti” dedi.

Pazartesi günü açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney ise “Barışçıl gösterileri darbe girişimi olarak görmüyoruz” diye konuştu.