Uluslararası Kızılhaç: Libya’da 10 bine yakın kayıp var

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Libya’daki sel felaketinde ölü sayısının binlerle ifade edilebileceğini ve 10 bine yakın kayıp olduğunu bildirdi.

Cenevre’de BM’nin olağan basın toplantısına Tunus’tan bağlanan IFRC sorumlularından Tamer Ramazan, bilançonun henüz belirsiz olduğunu belirterek, “Elimizde kesim bir rakam yok” dedi.

Kaybolanların sayısının 10 bine yakın olduğunu kaydeden Ramazan, gün içinde daha net bilgiler almayı umduklarını ifade etti.

Ramazan, "İnsani ihtiyaçlar, Libya Kızılayı'nın ve hatta hükümetin kapasitelerinin çok üzerindedir" dedi.

IFRC sorumlusu, "Bu nedenle doğudaki hükümet uluslararası yardım çağrısında bulundu ve biz de yakında acil durum çağrısında bulunacağız" diye ekledi.

Ülkenin doğusundaki paralel hükümetin başkanı Usame Hammad yerel medyaya yaptığı açıklamada 2 bin kadar kişinin hayatını kaybettiğini, binlercesinin kayıp olduğunu belirtmişti.

Daniel fırtınası pazar günü öğleden sonra doğu Libya'yı, özellikle Cebel el-Ahdar'ın (kuzeydoğu) sahil kasabaları ile sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve okulların kapatıldığı Bingazi'yi vurdu.

Uzmanlar tarafından "düşen su miktarı açısından aşırı bir fenomen" olarak tanımlanan Daniel adlı fırtına son günlerde Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan'ı da vurdu ve en az 27 kişinin ölümüne neden oldu.

Afrika'nın en zengin petrol rezervlerine sahip olan Libya, 2011 yılında Muammer Kaddafi rejiminin NATO tarafından kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaosa içerisinde bulunuyor. Ülkenin doğusu ile batısı arasındaki bölünmeler devam ediyor