‘Unabomber’ cezaevinde hayatını kaybetti

ABD’de 1978 ile 1995 arasında bombalı paketlerle düzenlediği eylemlerle iz bırakan “Unabomber” lakaplı Ted Kaczynski, tutuklu olduğu hücrede 81 yaşında ölü bulundu.

Amerikan medyası, cumartesi günü Federal Cezaevleri Bürosunu kaynak göstererek, Ted Kaczynski hücresinde ölü bulunduğunu bildirdi.

The New York Times'a göre, cumartesi sabahı erken saatlerde hücresinde bilincini yitirmiş halde bulundu. Ölümünün nedeni henüz bilinmiyor.

Harvard mezunu matematikçi Kaczynski, 1978'den itibaren 18 yıl boyunca, çeşitli kişi ve şirketlere posta paketlerine gizlenmiş on altı bomba göndererek toplam üç kişinin ölümüne ve 23 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Uzun bir takibin ardından 1996'da tutuklandı ve 1998'de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Uzun süre Florida yüksek güvenlikli cezaevinde tutuklu bulunan Ted Kaczynski, 2021 yılında Kuzey Karolina’daki bir cezaevinin sağlık bölümüne nakledildi.

Parlak bir matematikçi olan Theodore Kaczynski, Montana (kuzeybatı) dağlarındaki bir kulübede temiz su veya elektrik olmadan bombalarını yaparak, teknolojik ilerlemeye karşı savaş açtı.

İlk hedefleri akademisyenler ve havayolları oldu. Bu nedenla ona "Unabomber" (University and Airline Bomber) takma adı verildi.

Eylül 1995'te bomba göndermeyi bırakacağına söz vererek, New York Times ve Washington Post'a teknolojiden ve modern dünyaya duyduğu tepkiyi ifade ettiği uzun bir manifesto yayımlanmasını sağladı.

Dönemin güvenlik servisleri, Ted Kaczynski’nin manifestota kullandığı dil üzerinden kimliğini tespit etmek için, manifestonun yayınlanmasına izin vermişti.

ABD’nin doğu kıyısında ikamet eden David Kaczynski, manifestoyu okurken, ailesinden yıllarca kopmuş olan kardeşi Theodore'un eski yazılarıyla bir benzerlik olduğunu gördü. David Kaczynski, daha sonra FBI'ya ihbarda bulundu. Bunun üzerine Theodore Kaczynski Nisan 1996'da tutuklandı.

Yargılama sırasında savunma ekibi cezasının hafifletilmesi için paranoid şizofreni teşhisi konulmasını istedi ancak Ted Kaczynski 1998’de suçlamaları kabul etti ve ömür boyu hapse mahkum edildi.