UNHCR: Savaşın acısını çocuklar çekiyor

UNHCR: Savaşın acısını çocuklar çekiyor

Birleşmiş Milletler, Suriyeli mültecilere ilişkin hazırladığı raporunda, yaklaşık 2 milyon 2 bin Suriyelinin mülteci konumunda olduğuna dikkat çekti. Bu mültecilerin büyük bir çoğunluğunun çocuk olduğuna yer verilen raporda, “Suriyeli çocuklar travma yaşıyorlar, tecrit edilmişler ve eğitimden yoksunlar” denildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (UNHCR) Başkanı Antonio Gutters, “Bir an önce harekete geçmezsek, masum bir kuşarak bu korkunç savaştan dolayı kurban edilecek” diyerek durumun vehametine dikkat çekti.

Antonio Gutters, Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (HCR) Suriye’deki savaştan etkilenen çocukları ele aldığı ilk çalışmasının kamuoyu ile paylaşıldığı basın açıklamasında konuştu.

HCR İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie ise, Suriyeli bir kuşağı travma geçirmekten, tecrit edilmekten, acılara mahkum edilmekten kurtarmak gerektiğini söyledi. 

UNHCR Raporuna GÖRE, 294.300 Suriyeli çocuk Türkiye’de, 385 bin çocuk Lübnan, 291.200 çocuk Ürdün, 77.120 çocuk Irak, 56.150 çocuk Mısır ve 7.600 çocuk da Kuzey Afrika ülkelerinde mülteci konumunda.
Raporda, bu çocuklardan 3.700’ü tek başına yaşamak durumunda, 70 bin ailede baba da yok. Raporu hazırlayanlar Ürdün ve Lübnan’da çocuklar ile görüştükleri bilgiside yer aldı. Raporda oğlan çocuklarının geri dönme durumunda savaşmak için eğitildikleri bilgisi verildi. 

Ayrıca mülteci ailelerin ekonomik durumunun kötü olmasından dolayı çocukların çalışarak ailelerine baktığı da raporda yer aldı. Ürdün ve Lübnan’da aralarında 7 yaşındakilerin de bulunduğu çocukların çok kötü şartlar altında, çok az paraya çalıştırıldığı da belirtildi.

Ürdün’deki mülteci kamplarından Zaatari’de 680 dükkanın çocukları çalıştığının da yazıldığı raporda, “Ürdün’deki mülteci kamplarında yapılan araştırmalarda, iki aileden birinin çocukların maaşları ile geçimini sağladığı tesipti yapıldı” dendi.

Suriyeli mülteci çocukların büyük bir çoğunluğu ise okula gidemiyor. Ürdün’de mülteci olan ve okul yaşındaki Suriyeli çocukların hiçbirisinin okul yüzü görmediği de belirtiliyor.
Lübnan’da ise sayısı 200 bin olan Suriyeli çocukların 2013 yılı sonuna kadar okula gidemeyeceği de vurgulanıyor. Ayrıca mülteci kamplarında doğan bebeklerin doğum belgesinin olmamasının da onları bir kez daha mülteci konumuna düşürdüğü bilgisi de veriliyor.

HCR, uluslararası topluluğa, Suriye’nin komşusu olan ülkelere sınırları açık tutması, mülteciler için daha iyi koşulların sağlanması için yardım edilmesi çağrısında da bulunuyor.

Gutteres son olarak da diğer ülkelere, özellikle yaralı ve ihtiyacı olan ailelere daha iyi koşulların sağlanması önerisinde de bulunuyor.