UNHCR, Suriyeli mülteciler için sınırları açık tutmaya çağırdı

UNHCR, Suriyeli mülteciler için sınırları açık tutmaya çağırdı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), tüm ülkeleri Suriyeli mültecilere kapılarını açık bırakmaya ve güvenliklerini sağlamaya çağırdı.

UNHCR sözcüsü Melissa Fleming, Suriye’de çatışma ağırlaşırken, daha fazla sivilin sınırların dışından yardım arayışında olmalarını beklediklerini söyledi.

BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı (PAM) sözcüsü Elisabeth Byrs, yılın sonuna kadar 3,6 milyona varan mülteciye yardım etmeyi öngördüklerini açıkladı.  UNHCR sözcüsü verilen bu rakamı şimdilik doğrulamadı. Önümüzdeki 7 Haziran günü, Cenevre’de gelecek altı ay için yeni bir çağrı yapılacak.

UNHCR verilerine göre Lübnan, Türkiye, Ürdün ve Irak’ta 1,5 milyonu aşkın Suriyeli mülteci bulunuyor.

Kaçmak isteyen çok sayıda mültecinin sınırlardan çok tehlikeli alanlara doğru geri çevrildiği yönünde endişelerinin olduğunu berten BM kurumuna göre, son bir haftadır neredeyse hiçbir Suriyeli Ürdün sınırına gelmedi. Normalde her gün ortalama 2 bin kişinin akışı vardı.

Fleming, Ürdün sınırları açık olduğunu ancak kaçan sivillerin yoğun çatışmalara yakalanmış olabileceğini ifade ederken, kaçmak isteyenlerin çeşitli kısıtlamalarla caydırıldığı yönünde ellerinde bilgi olduğunu söyledi.

Fleming, “Sadece Suriye’yi çevreleyen değil, tüm ülkeleri sınırlarını açık tutmaya ve Suriyeli mültecilere koruma sağlamaya teşvik ediyoruz” dedi.