UNHCR: Ürdün sınırında bekletilen mülteciler ölümle karşı karşıya

UNHCR tarafından yapılan açıklamada, Ürdün sınırında bekletilen 12 bin mültecilerin birçoğunun yaşamlarını yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı duyuruldu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından yapılan açıklamada, Ürdün sınırında bekletilen 12 bin mültecilerin birçoğunun yaşamlarını yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı duyuruldu. Ürdün’ün sınırlarını hastalar, yaşlılar, hamile kadınlar ve çocuklara açması çağrısı yapan UNHCR, aksi halde ölümlerin kaçınılmaz olacağı uyarısını yaptı.

Yaklaşık 600 bin Suriyeli mültecinin bulunduğu Ürdün, son aylarda sınırlarını büyük oranda kapatarak günde sadece birkaç düzine mültecinin girişine izin veriyor. Buna gerekçe olarak ise sınırlardaki güvenlik önlemlerinin uzun sürmesi gösteriliyor. UNHCR ise, Ürdün’e geçişleri kolaylaştırmak için kontrol noktalarını arttırmayı ve bu noktaların inşasında yardımcı olmayı öneriyor.

Halen Ürdün’e girmeye çalışan 12 bin kadar Suriyeli mültecinin 11 bini Irak, Ürdün ve Suriye üçgenindeki Rokban mıntıkasında bulunuyorlar. Yaklaşık bin mülteci ise, Rokban’ın 90 kilometre batısındaki Hadalat’da bekleme halinde.

Ancak bu mıntıkalar neredeyse çok az insanın yaşadığı çöllerin tam ortasında bulunuyor. UNHCR yetkililerine göre, bekleyiş halindeki mülteciler arasında mide ve bağırsak enfeksiyonları, solunum yolları ve deri hastalıkları baş göstermeye başladı. Hamile kadınlar ise oldukça sağlıksız koşullarda doğum yapmak zorunda kalıyor.

UNHCR, Ürdün’de halen 600 bin kadar Suriyeli mülteci olduğunu duyurmuştu. Ürdün yönetimi ise  bu sayının 1,4 milyona ulaştığını ve nüfusun yüzde 20’sini oluşturduğunu iddia ediyor.