Ýran'da 7 kişi daha idam edildi

Ýran'da 7 kişi daha idam edildi

Ýran’ın Ýsfahan eyaletinde uyuşturucu trafiðinden mahkum edildikleri belirtilen 6 kişi ile tecavüz suçu işlediði belirtilen bir kişi asılarak idam edildi.

Kayhan gazetesinin Ýsfahan savcısına dayandırdıðı haberine göre idam edilenlerden biri 300 kilogramdan fazla opium ve silah bulundurmaktan, “uyuşturucu taciri” olarak ifade edilen diðer beşi 65 km crack ve eroin bulundurmaktan mahkum olmuşlardı.

Savcı Muhammad Reza Habibi, idamların gerçekleştiði yer konusunda bilgi vermezken, yaşlarının 25 ila 45 arasında deðiştiðini bildirdi.

ÝRAN, EN FAZLA ÝDAMLARIN YAŞANDIÐI ÜLKELER ARASINDA

Ýran dünyada Çin, Suuri Arabistan ve ABD ile birlikte en fazla idamların gerçekleştirildiði ülkeler arasında yer alıyor. Ýran şeriat yasalarına göre cinayet, tecavüz, silahlı soygun, uyuşturucu trafiði ve zina idam cezasına götürebilir. Ýdam edilenlerin büyük çoðunluðu uyuşturucu ticareti yaptıðı belirtilen mahkumlardan oluşuyor.

7 Kasım günü de yüzlerce kilo uyuşturucu bulundurmaktan suçlu bulunan 10 kişi idam edilmişti. BM’den bir uzmanın Ekim ayında yaptıðı açıklamaya göre resmi olarak Ýran rejimi 2012 yılının ilk sekiz ayında 300 kişiyi idam etti. Gerçek rakamların daha yüksek olduðu tahmin ediliyor. BM 2011 yılında bu ülkede 670 idam gerçekleştiðini tespit etmişti.

Ýnsan Haklarını Ýzleme Örgütü (HRW) ve Harm Reduction International (HRI) örgütü yıl içinde yaptıkları ortak bir açıklamada Ýran rejiminin 2010 ve 2011 yıllarında 1000’i (bin) aşkın kişiyi uyuşturucu trafiði ya da uyuşturucu tüketiminden dolayı idam ettiðini bildirmişti. Önceki yıllara göre bu rakamın üçe katlandıðı belirtiliyor.

MÝLYONLARCA KÝŞÝ UYUŞTURUCU KULLANIYOR

Her iki organizasyon, sadece 2011 yılında en az 600 kişinin idam edildiðini belirterek, bu infazların yüzde 80’inin "sadece kullanım" dahil uyuşturucu ile baðlantılı olduðunu kaydetmişti. Uluslararası Af Örgütü’ne göre ise 2009 yılında en az 389 kişi idam edildi, bunların 166’sı uyuşturucu ile baðlantılı infazlardı.

Ýran, Afganistan’dan Avrupa ve Ortadoðu’ya taşınan uyuşturucu için önemli bir geçiş hattı. Ýran’ın kendisi de uyuşturucudan doðrudan etkileniyor. Resmi tahminlere göre 75 milyon nüfuslu ülkede 2 milyon kişi uyuşturucu kullanıyor ve bunların 400 bini eroinman. Ancak muhalif kaynaklara göre uyuşturucu kullananların sayısı 11 milyonun üzerinde.