Ýranlı blogcunun ölümü ardından polis şefi görevden alındı

Ýranlı blogcunun ölümü ardından polis şefi görevden alındı

Ýran’da rejimi eleştirdiði için gözaltına alınan bir blogcunun şüpheli ölümü ardından yoðun tepkiler üzerine Tahran siber-polis şefi görevden alındı.

Ýran Emniyet Müdürlüðü internet sitesine (police.ir) göre, polis şefi General Ýsmail Ahmedi Mukadem, Tahran siber-polis şefi albay Said Şukriyan’ı “ihmalkarlık”, “zayıflık” ve “kendi personeli üzerinde yetersiz kontrol” nedeniyle görevden aldı.

Ýranlı blogcu 35 yaşındaki Sattar Beheşti, internet üzerinde rejimi eleştirdiði için 30 Ekim günü gözaltına alındı. Ýran adaletine göre, Beheşti, 3 Kasım günü hücresinde ölü olarak bulundu.

Parlamento Ulusal Güvenlik ve Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Alaeddin Borucerdi, bugün yaptıðı açıklamada Sattar Beheşti’nin cezaevinde dövülmüş olduðunu söyledi.

Parlamento internet sitesinde ifadeleri yer alan Borucerdi, “Her ne kadar adli tıp doktorları Sattar Beheşti’nin ölümünün aldıðı darbelerden deðil şok ve korkudan olduðunu söyleseler de hiç şüphesiz, gözaltı sırasında siber-polis tarafından dövüldü” dedi.

Beheşti’nin ölümü ardından kurulan soruşturma komisyonunun üyesi milletvekili Mehdi Davatgari, Pazartesi günü internet gözetiminden sorumlu siber-polisi zan altında bırakarak, siber-polis şefinin istifasını istemişti.

Adalet Bakanlıðı’na baðlı Ýnsan Hakları Merkezi Başkanı Muhammed Cevad Laricani de basına yaptıðı açıklamada, adaletin bu olayın sorumlularına karşı harekete geçeceðini söylerken, Beheşti’nin ölümünün şüpheli olduðunu sözlerine ekledi.

Uluslar arası Af Örgütü Beheşti’nin maruz kaldıðı muamelelere ilişkin suç duyurusu yaptıktan sonra gördüðü işkencelerden ötürü hayatını kaybetmiş olabileceðini belirtti. BM uzmanları ve çok sayıda Batılı ülke de Ýran hükümetinden olayı aydınlatmasını istemişti.