ÝRC: Suriye’de kadınlara saldırılar ‘dehşet verici’ boyutta

ÝRC: Suriye’de kadınlara saldırılar ‘dehşet verici’ boyutta

Yardım örgütü Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), Suriye'deki savaşın yol açtıðı insani krizin hızla büyüyerek derinleşmekte olduðu uyarısında bulundu. IRC, ülkede kadınlara yönelik tecavüz ve cinsel tacizlerin ‘dehşet verici’ boyutlara ulaştıðını kaydetti.

Yardım örgütü Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) Suriye’deki savaşla ilgili bugün bir rapor yayınladı. Raporda ülkedeki savaş nedeniyle insani krizin hızla büyüyerek derinleşmekte olduðu belirtilirken, kadınlara yönelik tecavüz ve cinsel tacizlerin ‘dehşet verici boyutlara ulaştıðı vurgulandı.

Raporda, Lübnan ve Ürdün'deki 240 Suriyeli kadın ve genç kızla yapılan görüşmelerde özellikle de Suriye'de yol keserek yapılan kontrollerde kaçırma, tecavüz, işkence ve cinayetler işlendiði belirtildi.

IRC’ye konuşan kadınlar, silahlı adamlar tarafından halka açık yerlerde ve evlerinde saldırıya uðradıklarını belirtirken, bazen bir kaç erkek tarafından gerçekleştirilen tecavüzler sıklıkla aile üyelerinin gözleri önünde yapıldıðı söylediler.

IRC Ýngiltere acil alan sorumlusu Sanj Srikanthan, "Suriyeli kadınlarla konuşurken duyduðumuz hikayeler cidden dehşet verici. Bu kadınların birçoðunun başından tecavüz ve işkence geçmiş. Ama mülteci olarak aileleri için gıda ve barınacak yer saðlamak bir yana, fiziksel ve duygusal yaralarını iyileştirmek için de yardım alamıyorlar" dedi.

Kadınlara yönelik tecavüz ve cinsel tacizler konusunda rakam vermenin mümkün olmadıðı belirtilen raporda, ancak tecavüzün bir savaş stratejisi olarak kullanıldıðına dikkat çekildi.

Suriye’deki savaş nedeniyle 600 binden fazla kişi ülke dışına göç etmek zorunda kalırken, ülke içinde 2 milyon kişi evlerini terk etmiş durumda.

IRC'nin görüştüðü mültecilerin çoðu Suriye’yi terk etme nedeni olarak tecavüzleri gösteriyor. Çatışmalardan kaçanlara yeterince tıbbi ve psikolojik destek saðlanamadıðına dikkat çilen raporda, 'sürekli daha da kötüye giden bir kriz karşısında uluslararası yardımın çok çok az olduðunu' vurguladı. Raporda, savaş sırasında bazı mahallelerin tamamen yerle bir olduðundan ve evlerini terk etmek zorunda kalanların sürekli olarak bir köyden diðerine kaçtıkları ifade edildi.

Bölgede son 20 yılın en çetin kışı, mültecilerin yaşam koşullarını daha da aðırlaştırdıðına dikkat çeken ÝRC, kriz karşısında dünyayı harekete geçmeye çaðırdı.

Geçen hafta Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, bir milyon Suriyelinin yiyecek ihtiyacını karşılayamadıðını açıklamıştı.