Ürdün: Suriye'ye yönelik askeri müdahaleye karşıyız

Ürdün: Suriye'ye yönelik askeri müdahaleye karşıyız

ABD'nin Ürdün'deki askeri olanaklarını güçlendireceği yönündeki açıklaması ve Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad'ın uyarısı ardından Ürdün hükümeti  "Suriye'ye yönelik tüm askeri müdahalelere karşıyız" dedi.

AFP'ye açıklamada bulunan Suriye İletişim Bakanı ve hükümet sözcüsü Muhammed Momani, "Bizim Suriye'deki duruma ilişkin tutumumuz değişmedi. Halen Suriye'ye yönelik tüm askeri müdahalelere karşıyız. Suriye'de akan kanın durması için bir siyasi çözümü ısrarla istiyoruz" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Başar, Çarşamba günü resmi televizyon kanalı El-İhbariyye'ye verdiği mülakat, bu ülkedeki savaşın komşu Ürdün'e de sıçrayabileceği uyarısında bulundu. Esad,  Ürdün'ü silahlı grupları eğitmek ve binlercesinin Suriye'ye girişini kolaylaştırmakla suçladı.

Bu yangının sadece Suriye sınırlarında kalmayacağını söyleyen Esad, Ürdün'e de yayılabileceğini herkesin bildiğini kaydetti. 

Momani, "şimdilik" Esad'ın açıklamalarını yorumlamak istemediğini belirterek "Durumu inceliyoruz" dedi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Ürdün'deki Amerikan askeri varlığının güçlendirileceğini belirterek, 200'ü geçeceğini ifade etti.  Washington geçen yıl Ekim ayında Ürdün'e özel kuvvetlerden 150 dolayında asker göndermişti. Pentagon,  bu askerlerin özellikle Suriye'ye ilişkin operasyonları yönetmek için bir karargahın oluşturulmasına yardım edeceğini belirtmişti.

Momani bu konunda şöyle dedi: "Bu ABD ile Ürdün arasındaki askeri işbirliğinin bir parçasıdır. Amerikan birlikleri Suriye'deki durum karşısında Ürdün ordu birliklerini güçlendirmek için Ürdün'deler" dedi.

ABD'nin bölgedeki kilit ittifakı olan Ürdün, kendi topraklarında 500 bini aşkın Suriyeli mülteciyi kabul ettiğini söylüyor.

Geçtiğimiz Pazar günü Ürdün Başbakanı Abdullah Ensur, Parlamento'da yaptığı açıklamada Suriye'deki savaşın etkisinin Ürdün Krallığı'nın güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu ve Ürdün'ün BM Güvenlik Konseyi'nden yardım isteyebileceğini söylemişti.