Ýsrail geri adım atmazsa Filistinliler UCM’ye gidecek!

Ýsrail geri adım atmazsa Filistinliler UCM’ye gidecek!

BM tarafından gözlemci statüsü verilen Filistin yönetimi, Ýsrail devletinin işgal edilen topraklarda Yahudi yerleşim yerleri inşa etmeyi durdurmaması halinde savaş suçuna ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

BM’nin 29 Kasım’da Filistin’e gözlemci devlete statüsü tanıması ardından Ýsrail de misilleme olarak Batı Şeria ve Doðu Kudüs’te 3 bin yeni konut inşa etme projesini ortaya attı.

Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas’ın yakın çalışma ortaklarından Nabil Şaath, çok sayıda devletin kendilerinden, gözlemci devlet statüsünün Ýsrail’i Uluslar arası Ceza Mahkemesi’ne götürmek için kullanılmamasını talep ettiðini söyledi. Şaath, ancak Ýsrail’in işgal edilmiş topraklardaki Yahudi yerleşim yerlerini sürdürerek, Filistin’i UCM’ye gitmeye “zorladıðı” ve “ittiðini” belirtti. UCM ancak taraf olan bir devlette işlenen suçları yargılayabiliyor.

Ýsrail’in bu kararı ardından beş Avrupa ülkesi (Fransa, Ýngiltere, Ýsviçre, Ýspanya ve Danimarka) protesto amaçlı Ýsrail büyükelçilerini çaðırarak açıklama istedi. BM’de Filistin’e gözlemci devlet statüsüne “hayır” oyu kullanan Ýsrail’in ittifakı ABD de, Ýsrail’in yerleşim yerlerini genişletme kararına tepki gösterdi.

Salı günü Avustralya da Ýsrail büyükelçisini protesto mahiyetinde Dışişleri Bakanlıðı’na çaðırdı. Tepkilere raðmen Ýsrail, pozisyonundan henüz geri adım atmadı. Ýsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon, büyükelçilerinin çaðrılmasından memnun olmadıklarını söylerken, bunun “dünyanın sonu olmadıðını” da sözlerine ekledi.