Uygur Özerk Bölgesi'nde 8 kişi öldürüldü

Uygur Özerk Bölgesi'nde 8 kişi öldürüldü

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Kaşgar vilayetinde bir kasabanın polis karakoluna yönelik gerçekleşen saldırıda 8 kişi yaşamını yitirdi. Yetkililer olayın bugün sabah saat 06.30’da meydana geldiğini duyurdu.  

Çin’in resmi haber ajanslarının geçtiği bilgilere göre ülkenin batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Kaşgar vilayetinde bir kasabanın polis karakoluna 9 kişi oldukları bildirilen bir grup tarafından saldırı düzenlendi.  

Bölgenin resmi haber portalı Tienşan, saldırganların bazılarının bıçaklı olduğu ve bir polis aracını ateşe verdiklerini ifade etti. Bunun üzerine emniyet güçlerinin açtığı ateş sonucu 8 kişinin öldürüldüğü 1 şüphelinin ise gözaltına alındığı kaydedildi.

Polis saldırganların etnik kökeni hakkında bilgi vermedi. Ancak bu bölgede yoğunlukta Uygur Türkleri yaşıyor. 

Kaşgar vilayetinde 17 Aralık'ta da polisin polis ile halk arasında yaşanan bir kargaşada da 2'si polis toplam 16 kişi hayatını kaybetmişti.

Uluslararası basın Sincan'daki şiddet olaylarında ayrıntıların genellikle karanlıkta kaldığını Çin hükümetinin soruşturmaları ve sonuçları konusunda şeffaf davranmadıklarını ifade ediyor. 

Sincan'ın en şiddetli çatışmalar, 2009 yılı Temmuz ayında gerçekleşti. Uygurlar ve Han Çinlileri arasında Urumçi bölgesinde meydana gelen çatışmalarda 200 kişi ölmüş yaklaşık 1700 kişi yaralanmıştı.