Venezuela’da oylar yeniden sayılmayacak

Venezuela’da oylar yeniden sayılmayacak

Venezuela Ulusal Seçim Komisyonu, pazar günü yapılan başkanlık seçim sonucunun değişmeyeceğini açıkladı. Komisyon, seçimin tüm açıları ile inceleneceğini ancak sayımın yeniden yapılmayacağını bildirdi.

Seçimi 2 puandan daha az farkla kaybeden muhalif lider Herique Capriles, binlerce seçim hilesi tespit ettiklerini öne sürerek oyların elle sayımını istemişti. Capriles, komisyonun kısmi elektronik inceleme kararını ise kabul etti.

Seçimi kazanan Nicolas Maduro ise yemin törenin ardından eski başkan Hugo Chavez’in mezarını ziyaret etti.

Ulusal Seçim Komisyonu Başkanı Sandra Oblitas, “Seçim sürecinden her kim memnun değilse, Yüksek Mahkemeye başvurmak zorunda. Seçim sürecini düzenleyen yasalarda bu açıkça mevcut” dedi.

Seçim komisyonundan yapılan bu açıklama, muhalif lider Capriles’i memnun etmedi. Capriles, ülkenin adalet sistemine güvenmediğini söyleyerek, “Mahkemede adaletin tecelli etmesinden umutlu değiliz. Fakat uluslararası kuruluşlar var çünkü bu insan hakları ihlali” diye konuştu.

Ülkede 14 Nisan’da yapılan seçimin ardından şiddet olayları patlak vermişti. Sekiz kişinin yaşamını yitirdiği olaylarda taraflar birbirini suçlarken, olaylar Maduro’nun başkan ilan edilmesiyle yatışmıştı.

Seçimde sosyalist aday Maduro yüzde 50.7, muhalef aday Capriles ise yüzde 49.1 oy almıştı.