Venezuela’da sağ muhalefet diyalog çabalarını boşa çıkarıyor

Ekonomik krizin etkilerinin giderek arttığı Venezuela’da sağ muhalefetin sosyalist iktidarla diyalog çabalarını boşa çıkarma siyaseti devam ediyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ekonomik krizin hakim olduğu Venezuela’da bu yılki enflasyonun yüzde 500’leri bulması beklenirken, Parlamento’da çoğunluk olan sağ muhalefetle siyasi gerginlik son bulmuyor.

Vatikan ve Güney Amerika Birliği (Unasur) aracılığıyla sürdürülen görüşmeler, sağ muhalif partiler koalisyonu MUD içindeki anlaşmazlıklar nedeniyle de sonuçsuz kaldı.

Ekonomik krizden 17 yıllık sosyalist iktidarı sorumlu tutan MUD ile yapılan müzakerelerde, cezaevlerindeki bazı ‘muhaliflerin’ serbest bırakılması şartı getirilirken, Devlet Başkanı Nicolas Maduro bu şartı kabul etmiyor. Maduro, cezaevlerine ilişkin konunun müzakerelerde yerinin olmadığını savunuyor.

Müzakerelerin çıkmaza girdiği bir süreçte Pazar günü cezaevlerindeki bazı tutuklular tarafından açlık grevi başlatılması da dikkat çekti. Açlık grevine başlayanlar, Maduro’nun tüm siyasi mahkumları serbest bırakmasını şart koşuyor.

Hugo Chavez’in yaşamını yitirmesi ardından 2013 yılında devlet başkanlığı görevine seçilen Nicolas Maduro, petrol fiyatlarının düşmesi ardından ülkenin girdiği ekonomik krizden sorumlu tutuluyor. Muhalefetin geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimleri kazanarak Parlamento’da çoğunluğu ele geçirmesi ardından Maduro üzerindeki istifa baskıları artmıştı.

Merkez sağdan aşırı sağa kadar otuzu aşkın partinin üyesi olduğu MUD, petrol fiyatlarının düşüşünü öngöremeyen Maduro’nun krize karşı gerekli önlemleri almadığını savunuyor.

Ancak muhalefet tarafından Maduro’nun görevden alınmasına yönelik referandum düzenlenmesi için başlatılan imza kampanyasında birçok usulsüzlük tespit edilmişti. Muhalefetin yüz binlerce sahte imza topladığı iddia edilmiş ve imzaların önemli bir kısmı mahkemelerce iptal edilmişti.