Venezuela halkı Chavez’in halefini belirleyecek

Venezuela halkı Chavez’in halefini belirleyecek

Venezuela halkı geçtiğimiz ay kansere yenik düşen Hugo Chavez’in yerine geçecek yeni devlet başkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Seçimde, Chavez’in kendisinden sonra seçilmesini vasiyet ettiği sosyalist Nicolas Maduro ile liberal Henrique Capriles Radonski karşı karşıya gelecek.

19 milyona yakın kayıtlı seçmenin oy kullanacağı seçimler öncesinde ülke sınırları kapatılırken, 100 binin üzerinde asker de güvenliği sağlamak için seferber edilmiş durumda. Ülke dışında yaşayan binlerce seçmenin de oy kullanmak için akın ettiği Venezuela’daki seçimlere katılımın geçen seçimlere oranla daha düşük olabileceği yorumları da yapılıyor. Ekim 2012’deki son seçimlerde katılım oranı yüzde 80 olarak gerçekleşmişti.

 Seçimlerin favorisi olarak ise Nicolas Maduro gösteriliyor. Kimi anketler, Chavez’in sağlığında devlet başkanı yardımcısı olan ve ölümünden sonra geçici devlet başkanı olan Maduro’nun yüzde 55’i aşkın oy alacağını gösteriyordu. Maduro’nun rakibi olan Henrique Capriles geçtiğimiz Ekim ayında Hugo Chavez’e karşı da adaylığını koymuş ve yüzde 44 oy alabilmişti.

Venezuela’daki seçimler,  aynı zamanda 1998 yılından bu yana devlet başkanlığı görevini yürüten ve ülkedeki Bolivarcı-sosyalist devrimin lideri olan Hugo Chavez’in politikalarının da kaderini belirleyecek. Nicolas Maduro, Chavez’in Ekim ayındaki seçimler için hazırladığı programı aynen uygulama sözü verirken, rakibi Capriles başta Küba’ya teknik yardım karşılığında yapılan petrol akışını kesmeyi vaat ediyor.

Tek turlu yapılacak seçimlerin kesin sonuçları Pazartesi sabahı açıklanacak.