Volgograd’daki iki saldırıda ölenlerin sayısı 33’e çıktı

Volgograd’daki iki saldırıda ölenlerin sayısı 33’e çıktı

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’ne bağlı Volgograd Bölgesi Baş İdaresi, 29 ve 30 Aralık tarihlerinde düzenlenen iki saldırıda ölenlerin sayısının 33’e çıktığını açıkladı.

Rusya’da 29 Aralık’ta Volgograd kentinde tren garında bir intihar eylemcisi tarafından düzenlenen saldırıda 17 kişi hayatını kaybetmişti. Pazartesi sabahı kentte düzenlenen ikinci bir intihar saldırısında ise 14 kişi öldü.  Yaralılardan birinin daha hayatını kaybetmesiyle bilanço ağırlaştı.  Ölen kişinin tren garına yapılan saldırıda yaralandığı öğrenildi.

Volgograd Baş Bölgesi İdaresi resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, “29 ve 30 Aralık’ta gerçekleşen terör eylemleri sonucu 106 kişi zarar gördü. 33’ü hayatını kaybederken 65 kişi çeşitli ağırlıkta yaralar alarak hastaneye kaldırıldı” dedi.

SALDIRININ SEBEPLERİ TARTIŞILIYOR

Rus basını son günlerde meydana gelen kanlı saldırıların sebeplerini tartışmaya başladı. Bazı uzmanlar saldırıları Ortadoğu’daki gelişmelerden sonra radikal İslamcı örgütlerin büyümesine bağlıyor.

Son dönemde El Kaide dışında, Irak, Libya ve Suriye’de savaşan ve deneyimlerini başka bölgelere kaydırmak isteyen çok sayıda örgüt olduğu bildiriliyor.  

Uzmanlar özellikle Suriye’deki savaşta El Kaide ve diğer radikal örgütlerin kazandığı deneyimlere dikkat çekiyor.

Bazıları ise Volgograd’daki saldırıların hedefinin Soçi Olimpiyat Oyunları’nı engellemek olduğunu söylüyor.

OLİMPİYATLAR ETKİLENECEK

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach, Soçi kentinde 7 Şubat'ta başlayacak 2014 Kış Olimpiyatları'nda güvenlik açısından sorun yaşanmayacağı konusunda Rus makamlarına güvendiklerini belirtti.

Ancak Rusya'daki gazeteciler, Soçi'deki sıkı güvenlik önlemlerine rağmen Rus halkının eylemcilerin başka yerleri hedef alabileceği konusunda kaygılı olduklarını aktarıyor.

SİLAHLI GRUPLAR TÜRKİYE ÜZERİNDEN SIZABİLİR!

Bu arada Rusya Siyasi Enformasyon Merkezi yeni bir rapor hazırlayarak Soçi’de Kış Olipiyatları’nda silahlı grupların Türkiye üzerinden sızabileceği  uyarısında bulundu.Raporda “Kuzey Kafkasya’daki terör gruplarının” bölge için tehdit oluşturduğu belirtildi.