Washington'da Tillerson-Lavrov görüşmesi

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Washington’da bir araya geldi.  Lavrov, ABD Başkanı Donald Trump ile de görüşecek.

Dışişleri Bakanı Tillerson, ABD ile Rusya arasında özellikle Suriye ve Ukrayna krizleri konusundaki diyalogun sürmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Görüşme, Trump’ın FBI patronu James Comey’yi görevden almasının sonrasına denk geldi. FBI, Trump’ın çevresi ile Rusya arasında 2016’daki başkanlık seçimleri kampanyası sırasındaki olası ilişkilerini soruşturuyordu.

Ağustos 2013’ten bu yana Washington’a ilk ziyaretini gerçekleştiren Lavrov’un Suriye krizine ilişkin Moskova’nın önerilerine ABD’nin desteğini aramak için geldiği belirtiliyor.

Lavrov ile Tillerson’un görüşmesinin özellikle, Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir görüşme için zemin hazırlaması bekleniyor.

Rusya geçtiğimiz hafta Suriye krizine ilişkin, dört bölgeyi kapsayan bir “çatışmasız alanlar” önerisinde bulunmuştu. Bu proje Kazakistan’ın Astana kentindeki müzakerelerde Moskova, Ankara ve Tahran tarafından imzalanmıştı.

Lavrov’un ziyareti ayrıca ABD yönetiminin Suriye Demokratik Güçleri’ne ağır silah yardımını onaylamasından sonrasına denk geldi.