Washington Suriye muhalefetine silah yardımını askıya aldı

Washington Suriye muhalefetine silah yardımını askıya aldı

Washington Suriyeli muhaliflere yardımı durdurduğunu açıkladı. Karar İslami Cephe’nin, Türkiye sınırındaki Bab el-Hava (Cilvegözü) sınır kapısının kontrolünü ve alanda Özgür Suriye Ordusu’a (ÖSO) ait silah depolarını ele geçirmesinden sonra geldi.

Amerika, Suriye'nin kuzeyinde bulunan muhaliflere yaptığı lojistik destek yardımları askıya aldığını açıkladı.

Reuters’ın geçtiği habere göre, Washington, Suriye’nin kuzey bölgelerine yaptığı insani olmayan yardımları durdurduğunu açıkladı. Amerika yardımları radikal İslamcı örgütlerin eline geçtiği gerekçesiyle durdurduğunu açıkladı. 

Haberde, ABD İstanbul büyükelçiliği sözcüsünün yaptığı açıklamada, Suriye'nin Kuzey kesimlerinde İslamcı örgütlerin, ÖSO’ya ait silah depolarını ve askeri merkezleri ele geçirmesini bu yardımların durdurulmasına neden olarak gösterdi.

ÖSO’NUN DEPOLARI RADİKAL İSLAMİ GRUPLARIN ELİNE GEÇMİŞTİ

Karar "İslami Cephe" adlı Suriyeli muhalif örgütün, Türkiye sınırındaki Bab el-Hava (Cilvegözü) sınır kapısının kontrolünü ele geçirmesinden sonra geldi.

Merkezi İngiltere'de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözetleme Örgütü 9 Aralık’ta bir açıklama yayınlayarak, Cilvegözü Sınır Kapısı’nın Suriye tarafında yer alan, İdlib eyaletine bağlı Bab el Hava ile birlikte bölgedeki tüm mühimmat depolarının da İslam Cephesi'nin eline geçtiğini duyurmuştu.

İslami Cephe’nin ele geçirdiği silah depoları ABD ve Türkiye’nin ÖSO'ya sağladığı silah ve cephane olduğu öğrenildi. 

Geçtiğimiz Kasım ayında Suriyeli 7 muhalif örgütün birleşmesiyle kurulan "İslami Cephe", amacının Esad rejimini tamamen devirerek İslami esaslara dayalı bir devlet kurmak olduğunu duyurmuştu.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu lideri Ahmed El Carba, muhaliflerin Suriye’de faaliyet gösteren silahlı aşırı dinci grupları kontrol edemediğini dün itiraf etmişti.

Basra Körfezi Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi zirvesinde konuşma yapan Carba, "Aşırı dinci grupların etkilerini kısıtlamak zor bir iş, kendi saflarımıza kabul etmek ise tamamen imkânsız görünüyor" ifadelerini kullanmıştı.

ABD VE TÜRKİYE BU GRUPLARLA GÖRÜŞÜYORDU 

Diğer yandan geçtiğimiz hafta yayınlanan haberlerde ABD ve Türkiye’nin İslami Cephe ile Ankara’da görüşmeler yaptıklarını duyurmuştu. 

İngiliz basını Türkiye, Katar ve ABD ve İngiltere'nin Suriye'de en etkili muhalif gruplar Kasım ayı sonunda bir araya gelerek oluşturduğu 'İslami Cephe' grubuyla görüşmeler yaptığını açıklamıştı. 

Haberi duyuran Daily Telegraph, görüşmelerin Ankara’da yürütüldüğünü söylemişti.