WFP: Yardımların azaltılması 24 milyon kişiyi açlığa sürükleyebilir

Dünya Gıda Programı (WFP) fon yetersizliği nedeniyle tayınları büyük ölçüde kesmek zorunda kalırken, bu durumun 24 milyon kişiyi açlığa sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

BM örgütü Dünya Gıda Programı'nı (WFP) birçok ülkede dağıttığı erzak miktarını azaltmaya zorlayan fon eksikliğinin milyonlarca insanı açlığın eşiğine getirebileceği uyarısında bulundu.

Açıklamaya göre WFP'nin tayınları ciddi bir şekilde kesmek zorunda kaldığı ve "önümüzdeki 12 ay içinde 24 milyon insanın daha gıda acil durumuna düşebileceği, bunun da mevcut seviyelere kıyasla yüzde 50'lik bir artış anlamına geldiği" belirtildi.

BM'ye bağlı birçok insani yardım kuruluşu ve STK'yı etkileyen bu katkı düşüşünün feci sonuçlar yaratacağından endişe ediliyor.

2020 Nobel Barış Ödüllü WFP uzmanları gıda yardımındaki her yüzde 1'lik azalmanın 400 binden fazla insanın gıda acil durumuna düşmesine yol açabileceğini tahmin ediyor. Bu durum, BM tarafından benimsenen sınıflandırmada kıtlıktan önceki son aşama olarak değerlendiriliyor.

Örgütün başkanı Amerikalı Cindy McCain ek finansmana acil ihtiyaç olduğunu vurguladı.

McCain, “Dünyada rekor sayıda insanın açlıkla karşı karşıya olduğu bir dönemde, bu hayati yardımı azaltmaya değil arttırmaya ihtiyacımız var. Gelecekteki felaketleri önlemek için ihtiyaç duyduğumuz desteği alamazsak, dünya şüphesiz daha fazla çatışma, daha fazla huzursuzluk ve daha fazla açlık görecektir” diye uyardı.

WFP, dünya çapında 345 milyon insanın akut gıda güvensizliği yaşadığını kaydediyor. Toplam 40 milyon insanın şu anda gıda acil durumu içinde olduğu belirtilirken, bu insanların hayatta kalmak için çaresiz önlemler almak zorunda kaldığı ve yetersiz beslenme nedeniyle ölme riski altında olduğu ifade ediliyor.

Açıklamada, "WFP gıda yardımı hayati bir yaşam çizgisidir, çoğu zaman açlıkla aralarında duran tek şeydir" vurgusu yapıldı.

WFP, özellikle Afganistan, Bangladeş, Haiti ve Suriye gibi akut kriz bölgeleri başta olmak üzere, dünya genelindeki yardım operasyonlarının neredeyse yarısında büyük kesintiler yapmak zorunda kaldığını bildirdi.