Wikileaks 2013’te 1 milyon dosya yayınlayacak

Wikileaks 2013’te 1 milyon dosya yayınlayacak

Ekvador'un Londra Büyükelçiliði'nde bulunan Wikileaks kurucusu Julian Assange, "2013 yılında dünyadaki her ülkeyi ilgilendirecek bir milyon dosya yayınlayacaklarını" söyledi.

Avustralya vatandaşı Assange, siyasi iltica talebinin kabul edildiði Ekvador'un Londra Büyükelçiliði binasının balkonunda konuştu. Assange konuşmasını, yılbaşı süsleriyle ve ışıklarıyla süslenmiş elçilik binasının birinci katındaki yaptı. Konuşma sırasında elçilik binası önünde toplanan, ellerinde mumlar bulunan çok sayıda kişi, "Assange'a özgürlük" yazılı pankartlar açtı.

Julian Assange yaklaşık 15 dakika süren konuşmasında, 2013 yılında, Wikileaks'in bir milyon dosya daha yayınlamaya hazırlandıðını belirterek, "bu dosyaların yayınlanmasından dünyadaki her ülkenin etkileneceðini" söyledi.

Konuşmasında Pentagon'un Wikileaks'in çalışmalarını "devam eden suç" olarak tanımladıðına dikkati çeken Assange, "Durum buyken ve hükümetim gazeteciliði ve Wikileaks'in bastıklarını savunmazken, burada kalmalıyım” diye konuştu.

Demokrasi ve ifade özgürlüðü için "Tahrir'den Londra'ya kadar" herkesi mücadele etmeye çaðıran Julian Assange, "Benim özgürlüðüm sınırlı ama en azından iletişim kurabiliyorum. Gottfrid Svartholm, Jeremy Hammond, Nabeel Rajab ve Bradley Manning gibi kişiler bunu da yapamıyor" dedi.

Wikileaks kurucusu Julian Assange, 6 aydır siyasi ilticasını kabul eden Ekvador’un Londra Büyükelçiliði’nde bulunuyor. Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiði için tutuklanarak ardından Ýsveç'e iade edilmesi söz konusu olabilir.

Assange, Ýsveç tarafından taciz ve tecavüz suçundan aranırken, hakkında tutuklama kararı çıkarılarak, Ýngiltere’den iadesi istendi. Ýngiliz mahkemesi yaşanan yasal süreç sorunda Assange'ın, Ýsveç'e iadesine karar verdi. Hakkındaki suçlamaları reddeden Assange, Ýsveç’e iadesi durumunda ABD’ye gönderileceði, burada adil olmayan yargılama ile karşı karşıya kalacaðını söylüyor. ABD Assange’yi Dışişleri Bakanlıðı’na ait gizli belgeleri yayınlayarak birçok insanın yaşamını tehlikeye koyduðu gerekçesiyle yargılamak istiyor.

Wikileaks, ABD Dışişleri Bakanlıðı yazışmalarının da aralarında bulunduðu birçok belgeyi ele geçirerek, sitesinde yayınlamış, birçok ülkede tartışmalara neden olmuştu.