Yahudi mezarlığındaki 250 mezarı ‘çocuklar’ tahrip etmiş!

Fransa’nın doğusundaki Alsace bölgesinde bir Yahudi Mezarlığı’na yapılan saldırıyla ilgili dün 5 kişi gözaltına alındı.

Fransa’nın doğusundaki Alsace bölgesinde bir Yahudi Mezarlığı’na yapılan saldırıyla ilgili dün 5 kişi gözaltına alındı.15 ila 17 yaşları arasında olan zanlılar antisemitizm suçlamalarını reddederken, Cumhurbaşkanı Hollande, “antisemitizme geçit vermeyeceğiz” diyerek, son 25 yılın en ağır saldırısını kınadı.

Alsace bölgesindeki Sarre-Union kenti yakınlarındaki Yahudi mezarlığında yaklaşık 250 mezar taşını tahrip eden zanlıların, mezarların Yahudilere ait olduğunu bildikleri kaydediliyor. Polise ifade veren genç zanlılar, buna rağmen tarihi mezarlığı terk edilmiş bir bölge sandıklarını iddia ettiler.

Cumartesi günü ortaya çıkan olayın meydana geldiği Sarre-Union kasabasını ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, antisemitizme karşı mücadelelerinin devam edeceğini söyledi. Hollande, “Ülkemizde antisemit davranışlar hiçbir şekilde hoş görülemez. Böyle bir davranışı hoş göremeyiz” darken, bu tür saldırıların ‘karşılıksız kalmayacağı’ uyarısını da yaptı.

Fransa’da bugüne kadar Yahudi mezarlıklarına yönelik onlarca saldırı gerçekleşirken, en büyük tepki toplayanı 1990 yılında Carpentras’daki mezarlığa yapılan saldırı olmuştu. 34 mezar taşının tahrip edildiği saldırıda, olaydan 15 gün once yaşamını yitiren 81 yaşındaki bir kişinin cesedi çıkarılmıştı. Saldırı sonrasında dönemin Cumhurbaşkanı François Mitterand’ın da bulunduğu 200 bin kişilik dev bir protesto gösterisi düzenlenmişti.

Cumartesi günü açığa çıkarılan Sarre-Union mezarlık saldırısının ise Perşembe günü öğleden sonra meydana geldiği bildiriliyor.

Saldırı tüm Fransa’da tepkiler toplarken, Alsace bölgesinde yaşayan Yahudi toplumundan yapılan açıklamada, “Mezar taşlarını kırmak, belki de insan öldürmekten daha iyi olabilir. Ama bu taşları kırarak bize burada artık yerimizin olmadığını söylemek istiyorlar” denildi.