Yemen’de halkın yüzde 80’i insani yardıma muhtaç

Yemen’de faaliyet gösteren nadir insani yardım derneklerinden olan Fransız Açlığa Karşı Aksiyon Derneği (Action contre la Faim-ACF) tarafından verilen bilgilere göre, ülkedeki insani dram giderek büyüyor.

Yemen’de faaliyet gösteren nadir insani yardım derneklerinden olan Fransız Açlığa Karşı Aksiyon Derneği (Action contre la Faim-ACF) tarafından verilen bilgilere göre, ülkedeki insani dram giderek büyüyor. Suudiler öncülüğündeki koalisyonun müdahalesinden bu yana insani yardıma muhtaç bireylerin sayısı 16 milyondan 21 milyona yükselirken, bu da toplam nüfusun yüzde 80’ine denk geliyor.

Fransız derneğin yöneticilerinden Cristina Thevenot, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunun saldırılarının birinci yılında Yemen halkının yüzde 80’inin insani yardıma muhtaç hale geldiğini söyledi. Paris’teki bir konferansta konuşan Thevenot, Mart 2015’te 16 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu, bu sayının günümüzde 21 milyona ulaştığı bilgisini paylaştı.

Yemen’deki 21 vilayetin 10’unda insani yardım aciliyetinin açlıktan bir önceki derece olan 4’üncü derecede olduğunu kaydeden Thevenot, uluslararası insani yardım kuruluşlarının faaliyetlerinin kısıtlandığını hatırlattı. Thevenot, birçok derneğin üyelerinin tehdit edildiğini ya da tutuklandığını da dile getirdi.

Action contre la Faim (ACF) Ortadoğu Bölge Temsilcisi Isabelle Moussard ise, Yemen’deki 2 milyon kadar çocuğun yetersiz beslenme sorununun olduğunu ve her üç çocuktan birinin bu durumda olduğunu söyledi. Moussard, yetersiz beslenme sorunu olan çocukların sayısının her geçen gün arttığını da kaydetti.  

Moussard, Yemen’deki iç savaş nedeniyle dışarıya mülteci akını olmadığını, ancak ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin sayısının 2,5 milyona ulaştığını hatırlattı. Moussard, yüz binlerce kişinin çatışmaların olmadığı bölgelere kaçtığını, ancak buralarda yeterli temel hizmet sunan kurumların olmadığını belirtti. ACF Temsilcisi, birçok bölgede ciddi bir su sorunu olduğunun da altını çizdi.

Yemen’de Şii Husi milislerine karşı Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyonun müdahalesinin başladığı Mart 2015’ten bu yanaki çatışmalarda en az 6 bin 100 kişi yaşamını yitirdi. Bu kişilerin yarısına yakını sivillerden oluşuyor.