Yemen’de insani kriz derinleşiyor

Yemen’de savaştan dolayı yaşanan insani kriz giderek ağırlaşıyor. Aşırı açlık çekenlerin sayısı her geçen gün çoğalıyor. Çocuklar bu savaşın birinci mağdurları arasında yer alıyor.

Sivil toplum örgütlerine göre nüfusun büyük çoğunluğu, diğer bir ifadeyle yüzde 80’i insani yardıma ihtiyaç duyuyor. 2 milyon çocuk kötü beslenme sorunu yaşıyor.

İsviçre Le Matin gazetesine konuşan Action contre la faim (Açlığa Karşı Eylem) derneğinin bir sorumlusu olan Cristina Theveno, “İnsani durum ağırlaşıyor. Sivil toplum örgütleri artık halkın ihtiyaçlarını karşılayamıyor” dedi.

Mart 2015’te insani yardıma ihtiyaç duyanların sayısının 16 milyon olduğuna dikkat çeken Theveno, “Bu rakam bugün 21 milyon sınırına, yani nüfusun yüzde 80’ine ulaştı” diye belirtti.

Thevenot, 21 vilayetin 10’unda acil insani yardım düzeyinin, açlıktan hemen önceki aşama olan 4’üncü aşamaya çıktığını sözlerine ekledi.

Yaşanan bu duruma rağmen sivil toplum örgütlerinin insani yardım ulaştırması önünde çok sayıda engel bulunuyor. Hareket özgürlüğünün sınırlı olduğu ülkede, tehditler ve gözaltılar yaşanıyor.

Savaş özellikle çocuk üzerinde ağır etkide bulunuyor. Yemen’de 2 milyon çocuk beslenme sıkıntısı yaşarken, ülkenin batısındaki Hudeyda’da her 3 çocuktan biri kötü besleniyor.

Yemen’deki durum Mart 2015’te Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun hava saldırıları ile ağırlaştı. Suudiler, Şii Husilerin ilerleyişini engellemek istiyor. 2014 yılının sonunda başkent Sana dahil olmak üzere ülkenin geniş bir kesiminde kontrolü sağlayan Husiler ise İran’dan destek görüyor.

Arap Koalisyonu’nun hava saldırılarında siviller ve sivil alt yapılar sık sık hedef oluyor. Uluslararası insan hakları örgütleri birçok kez Arap Kolisyonu’nu savaş suçu işlemekle suçladı.