Yemen’de koalisyon bombardımanlarında siviller dahil onlarca ölü

Yemen’de Suudiler önderliğindeki koalisyon bombardımanlarında çoğunluğu sivillerden oluşan 30’u aşkın kişi yaşamını yitirdi, yüze yakın kişi de yaralandı.

Yemen’de Suudiler önderliğindeki koalisyon bombardımanlarında çoğunluğu sivillerden oluşan 30’u aşkın kişi yaşamını yitirdi, yüze yakın kişi de yaralandı.

Şii Husi milislerinin elinde olan başkent San’a’nın kent merkezinde  düzenlenen bir bombardımanda en az 7 sivil ile Husi liderlerinden Halid Anduli’nin 3 koruması yaşamını yitirdi. Husilerin yayın organlarından sabanews.com sitesinde yer alan haberde ise, en az 15 kişinin hayatını kaybettiği, 77 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Bombardımanlar esnasında kentteki polis akademisi ile güvenlik karargahının hedeflendiği, ancak sivillerin de zarar gördüğü öğrenildi. Evvelki gece yapılan bombardımanlarda ise özellikle Husilerin üst düzey komutanlarının kaldığı semtler hedef alınırken, çocukların da aralarında olduğu birçok sivil zarar gördü. Bombardımanlar sonrasında enkazlardan çıkarılan cesetlerin büyük çoğunluğunun sivillere ait olduğu anlaşıldı.

Öte yandan, Husilerin geçtiğimiz Cuma günü 60 koalisyon askerinin ölümüyle sonuçlanan füze saldırısının yapıldığı Bayhan kentine yönelik hava bombardımanında 21 militanın yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Yemen’de Mart ayından bu yana yaşanan çatışmalarda 4 bin 500 kadar kişi yaşamını yitirdi. Husilerin bir yıl önce başkent San’a’yı ele geçirmesi ardından şiddetlenen çatışmalar sonucu Devlet Başkanı Mansur Hadi Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a kaçmıştı.

Husilerin ülkenin ikinci büyük kenti Aden’i ele geçirmesi ardından Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin başını çektiği koalisyon kurulmuş ve karşı saldırılar başlatılmıştı. Koalisyonun desteğini alan Husi karşıtı güçler ise Temmuz ayının ortalarından bu yana Aden ile birlikte 5 bölgeyi geri aldılar.