Yemen’de kolera salgını: Onlarca ölü

İç savaşın halen devam ettiği Yemen’de 2 bini aşkın kolera vakasının tespit edildiği ve onlarca kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan bilançoya göre, iç savaşın sürdüğü Yemen’de 27 Nisan-7 Mayıs tarihleri arasında 2 bin 22 kolera vakası tespit edildi. WHO’ya göre, hastalık nedeniyle şimdiye dek 34 kişi yaşamını yitirdi.

Geçtiğimiz yıl da ülkede yayılan kolera salgınının devam eden iç savaş nedeniyle daha fazla kişinin yaşamına mal olmasından endişe ediliyor.

WHO Yemen’i savaşların devam ettiği Suriye, Güney Sudan, Irak ve Nijerya’yla birlikte dünyanın acil insani yardıma muhtaç ülkelerinin başında gösteriyor.

Yemen’de 2015 yılı başında Cumhurbaşkanı Abdrabo Mansur Hadi yanlısı ordu birlikleriyle Şii Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı militanlar arasında başlayan savaş halen devam ediyor. Husilerin Mart 2015’te başkent Sanaa’yı tümüyle kontrol altına alması ve Hadi’yi sürgüne zorlamaları ardından Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri de savaşa dahil olmuştu.

İç savaşta şimdiye kadar 8 bin ila 16 bin arasında kişi çatışmalarda hayatını kaybederken, sivil kayıplarının 10 bin kişinin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Suudi Arabistan’a da sıçrayan çatışmalarda bu ülkede 500’ü aşkın kişi ölürken, 3 milyonu aşkın Yemenli mülteci konumuna düştü.

İnsani yardımın ulaştırılmasında ciddi zorlukların yaşandığı ülkedeki 26 milyonluk nüfusun yarısı gıda yardımına muhtaç durumda.