Yemen'den ABD İHA’ları yasaklandı

Yemen'den ABD İHA’ları yasaklandı

Yemen dünyanın çeşitli yerlerinde sivillere yönelik katliamlarla gündeme gelen Amerikan insansız hava araçlarının (İHA) ülkede operasyon yapmasını yasakladı.

Yemen Meclisi, El Kaide’ye karşı olduğu gerekçesiyle operasyonlar yapana ABD İHA’larının faaliyetlerini yasakladı.

Meclis'in onayladığı yeni yasayla El Kaide'ye yönelik düzenlenen operasyonlarda Yemen ordusu yanında aktif rol oynayan Amerikan insansız hava araçlarına uçuş yasağı konulurken, hükümete de bu kararı uygulama yükümlülüğü getirildi.

Yemen’in kararı, Amerika'nın 2002 yılından bu yana Yemen topraklarında gerçekleştirdiği saldırılara resmi makamlardan yapılmış ilk kınama özelliğini de taşıyor.

Son olarak Yemen'in Rada kentinde El Kaide'ye ait hedeflere yönelik gerçekleştirilen hava saldırısında 13 sivil hayatını kaybetmiş, 20 kişi yaralanmıştı.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ekim ayında yayınladığı bir raporda ABD’yi insansız uçaklarla yaptığı operasyonlarda sivilleri öldürerek hukuku ihlal etmekle suçlamıştı.

Af Örgütü, İHA’lar tarafından özellile Pakistan’da düzenlenen saldırılar sırasında ölenlerin tehdit oluşturmadıklarının anlaşıldığını duyurdu. Örgüt, bu uçakların dokuz saldırısının “savaş suçları ve yargısız infaz” derecesinde değerlendirilebilecek soru işaretleri barındırdığı vurgulandı.

Af Örgütü raporunda İHA operasyonlarının bu bölgelerde insanların korku içinde yaşamasına neden olduğu belirtilen raporda, insanların ABD operasyonları ile El Kaide örgütü arasında sıkıştığına dikkat çekildi.

ABD özellikle 2004 yılından beri Pakistan'ın kuzey batısındaki aşiret bölgelerinde İHA'larla saldırılarını arttırdı.  BM'nin insan hakları ve "terörizme karşı mücadele" özel raportörü Ben Emmerson tarafından hazırlanan bir rapora göre, son 10 yılda İHA'lar tarafından Pakistan'da öldürülenlerden 400'ü sivillerden oluşuyor. Uluslararası Af Örgütü, ülkenin bu kesiminde 2004'ten beri en az 300 İHA saldırısının gerçekleştiğini ve bunların 2 bin ila 4 bin 700 kişinin ölümüne yol açtığını kaydediyor.  Sadece Ocak 2012 ile Ağustos 2013 arasında Pakistan'ın kuzey doğusunda 45 ölümcül saldırı düzenlendi.  Her seferinde siviller de bu saldırıların kurbanı oldu.