Yemen hükümeti BM Temsilcisi kararından geri adım attı

Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamada, Yemen Temsilcisi’nin ‘istenmeyen adam’ ilan edilmesi kararının geri alındığı bilgisi verildi.

Yemen’de Şii Husiler ile Hadi Mansur yanlıları arasındaki çatışmalar devam ederken, Suudiler ve Arap koalisyonunun katliamlarını rapor eden BM temsilcisinin sınırdışı kararı geri çekildi.

Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamada, Yemen Temsilcisi’nin ‘istenmeyen adam’ ilan edilmesi kararının geri alındığı bilgisi verildi. Buna göre, Suudi destekli Yemen Hükümeti, kararı geri aldığını BM’ye sözlü olarak iletti.

Husilerin kontrolü altındaki Sanaa’da görev yapan Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Temsilcisi George Abu el Zulof, Suudiler öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarında yaşanan katliamlara dikkat çekmişti. Uluslararası toplumca tanınan Devlet Başkanı Hadi el Mansur’a bağlı hükümet ise, El Zulof’un ‘taraflı’ davrandığını ileri sürmüş ve ‘istenmeyen adam’ ilan edildiğini BM’ye bildirmişti.

Ancak  El Zulof’un Husi milislerinin kontrolü altındaki Sanaa’da olması nedeniyle sınırdışı edilme kararı uygulanmamıştı.

Yemen hükümetinin kararının  ardından Perşembe günü konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, kararın yeniden ele alınmasını istemişti. Ban, BM Temsilcisi’nin tarafsız olduğuna inandığını da söylemişti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından yayınlanan bir raporda, Suudiler önderliğindeki Arap Koalisyonu’nun Sanaa’daki sivil yerleşim yerlerine yönelik misket bombası kullandığı duyurulmuştu.

Rapora tepki gösteren Yemen hükümeti George el Zulof’un ‘taraflı davrandığını’ iddia etmişti.

Yemen’de Suudi Arabistan destekli Devlet Başkanı Mansur el Hadi’ye bağlı birlikler ile Husiler arasındaki çatışmalarda ilkbahardan bu yana yarıya yakını sivil olmak üzere 6 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi. El Hadi’ye destek amacıyla düzenlenen hava saldırılarında kullanıldığı bildirilen misket bombaları 2008 yılında BM tarafından yasaklanmıştı. Ancak ne Suudiler ne de Yemen hükümeti bu yasağa ilişkin antlaşmaya taraf değiller.

Ülkenin nüfus yoğunluğunun olduğu Sanaa ve diğer kuzey kentlerinde Husiler kontrolü elinde bulundururken, Aden’de hükümet güçleri, Mukalla’da ise El Kaide hakim.