Yıkılan Kahovka Barajı, en büyük savaşlardan birinin kalıntılarını çıkardı

Ukrayna’da Kahovka Barajı’nın yıkılması ardından sular boşaldıkça ortaya çıkan kalıntıların tarihin en büyük savaşlarından birinin izleri olabileceği belirtildi.

Kahovka Rezervuarı, Ukrayna'da Dinyeper nehri üzerinde yapay olarak kurulan bir baraj gölü. 1956 yılında Kahovka Hidroelektrik Santrali inşa edildiğinde kurulmuştu.

240 kilometre uzunluğunda, 23 kilometre genişliğindeki baraj, 6 Haziran günü patlatıldı. Onbinlerce kişi tahliye edildi, en az 25 kişi hayatını kaybetti. Rusya ve Ukrayna karşılıklı olarak birbirlerini suçladı.

Ancak baraj gölünde sular boşaldıkça başka bir döneme ait anılar ortaya çıktı. Gün yüzüne çıkan kafatasları ve silahların, 1943 yılında Sovyetler ve Almanları karşı karşıya getiren büyük Dinyeper savaşından kalma olabileceği belirtiliyor.

S-300 uçaksavar füzelerinin kalıntılarını keşfetmek nadir bir durum olmasa da geçen hafta sonu keşfedilenler silahlar ve çok daha eski mühimmatlar dikkat çekti.

YAKLAŞIK 4 MİLYON ASKER KARŞI KARŞIYA GELMİŞTİ

Dinyeper'ın her iki yakasında çekilen birkaç videoda çamur içerisindeki kafatasları görülüyordu. Hatta bunlardan biri, 2. Dünya Savaşı’na ait bir Alman miğferiyle kaplıydı.

Guardian gazetesine konuşan birçok tarihçi, bunların 1943'teki devasa Dinyeper savaşında ölen askerlerin kalıntıları olabileceğine inanıyor.

Tarihin en büyüklerinden biri olarak tanımlanan bu savaşta 2,6 milyon Sovyet askeri ve bir milyondan fazla Alman askeri karşı karşıya gelmişti.

YÜZBİNLERCE KİŞİ ÖLDÜ

60 binden fazla topçu bataryası, 4 bin 500 tank ve yaklaşık 5 bin uçak devreye girmişti. Kayıplar da muazzamdı: Alman tarafında 400 bin ila bir milyon arasında kişi, Sovyet cephesinde ise 300 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Kemikler ve silahların bulunduğu Nikopol kenti dolaylarındaki alan, en şiddetli çatışmaların yaşandığı yerdi. 1400 kilometrelik cephede yürütülen savaşta Nikopol yakınında tarihçilere göre Sovyet birlikleri 30 bin ila 60 bin, Alman birlikleri ise 20 bin kayıp verdi.